Narancsba öltözött a Kossuth tér

Közéleti személyiségek tucatjainak jelenlétében zajlott a Fidesz nagygyűlése a Kossuth téren, amely narancs- és nemzeti színbe öltözött. Orbán Viktor megrendülten tudatta, hogy "többen vagyunk, mint négy éve", és azt kérte, "ébredjünk fel".


Ezreket fenyeget az árvíz

Beszédében a Fidesz kormányfőjelöltje kitért arra, hogy a párt nagygyűlésével egy időben magyarok ezreinek otthonát fenyegeti az árvíz. Azt kérte a magyar szolidaritás nevében, hogy mindenki segítsen, ahol tud.



Adományokat gyűjtöttek

A Fidesz a Kossuth téren és a környező utcákban jól látható helyeken adománygyűjtő ládákat helyezett el. A párt korábban azzal a kéréssel fordult a rendezvényre kilátogatókhoz, hogy vigyenek magukkal száz forintot, amivel a Bethesda gyermekkórházat és a mozgássérültek érdekvédelmi szervezeteit tudják segíteni.



A hivatalosan délután kettő órai kezdést megelőzően már bő két órával gyülekezni kezdtek a Fidesz-szimpatizánsok a Kossuth téren – jelentette a FigyelőNet helyszíni tudósítója. A tér közepén egy hatalmas, mintegy ötven méter széles narancsszínű színpadot állítottak fel, amelyre sorban érkeztek a magyar közélet, kultúra, tudományos élet és sport ismert személyiségei, hogy egy-egy mondatban köszöntség az egybegyűlteket. Az eseményeket tíz kivetítőn keresztül a környező utcákból is folyamatosan nyomon lehetett követni.

A színpadon helyet foglalt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége. A párt vezérkarából Orbán Viktor beszédét megelőzően a Fidesz országos listájának második helyén szereplő Mikola István kapott szót, de hosszabb beszédet mondott Schmitt Pál, a párt alelnöke is.

Orbán: “Ébresztő Magyarország!”

Megrendítő érzésnek nevezte a Fidesz elnöke, hogy “még többen vagyunk, mint négy évvel ezelőtt”. „Készen állunk a biztonságos kormányváltás programjának végrehajtására” – jelentette ki Orbán Viktor. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint a jelenlegi kormány önző és kíméletlen, az állam pedig nem a saját polgárainak oldalán áll.

Orbán Viktor kitért az MSZP hatalmas méretű plakátjaira, azokra a Gyurcsány-poszterekre, amelyek házakat, falrészeket borítanak be. Mint fogalmazott: „újra el akarják nekünk adni a 20. századot, újra becsomagolva, de mi nem adjuk”. Miközben szavait “nem adjuk” skandálással támogatta a tömeg, a pártelnök folytatta: „a múlt szobrai kiszabadultak és a város felé tartanak”. “Ébredjünk fel, ébresztő Magyarország, ne akarjuk újra a limuzinszocialistákat”, biztatta a tömeget a Fidesz elnöke, amelyre a jelenlévők “ébresztő” skandálással válaszoltak. A politikus kijelentette: a szocialisták ugyan nemet mondtak rájuk, de ők igent mondanak a szocialistákra, mert “elsősorban magyarok vagyunk”.

A politikus megrendítő érzésnek nevezte, hogy “ismét ennyien vagyunk, még többen, mint négy évvel ezelőtt”. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, is: nincs itt mindenki. Ezért arra bíztatta közönségét, hogy keressék fel a bizonytalanokat, a betegeket, a magányosakat, a fásultakat és kérjék őket arra, hogy menjenek el választani és adjanak még egy esélyt az “országépítőknek”.


Magyarország ma változásért kiált, jelentette ki az ellenzék kormányfő-jelöltje, majd pártjának programjából sorolt fel néhány elemet. E szerint a Fidesz tisztes megélhetéssé tenné a becsületes munkát, megvédené a magyar termőföldet, nemzetegyesítő programot hajtana végre, és mint ígérte: pártjával együtt a parlamentbe kerülnének a gazdák, a vállalkozók pártja, a fiatalok és a romák, illetve a kereszténydemokraták is. “Most nem egy több kilós Sztálin szobrot kell ledönteni, hanem csak egy papírszobrot” – fejezte be beszédét a Fidesz elnöke.

Mikola: “El az enyves kezekkel!”

„Még, hogy nincsen kormányváltó hangulat?!” – kezdte beszédét Mikola István húsz perccel három óra előtt, majd hozzátette, nem hagyja, hogy az egészségügyet is ellehetetlenítsék. A tömeg „nem hagyjuk! nem hagyjuk” skandálással fogadta szavait. A Fidesz győzelme esetén a miniszterelnök-helyettesi poszt várományosaként ismert Mikola úgy fogalmazott: “ma megnyitjuk a szolidaritás évét, négyet, nyolcat, huszat. Együtt sikerülni fog.”

“A kórházakat nem adjuk, a magyar egészségügy nem lesz fizetős, el az enyves kezekkel!” – mondta még el a Fidesz országos listájának második helyén szereplő politikus. Mikola leszögezte, hogy az egészségügyi közvagyon nem válhat ingatlan-spekuláció áldozatává, és hangsúlyozta, hogy az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak felelős, áldozatos munkájukhoz méltó fizetést kell biztosítani.

Ováció Mádlnak, Csoórinak és Schmittnek

Mikola beszédét megelőzően Szabad György, az Országgyűlés korábbi elnöke is felszólalt. “Tiszteljétek az eljövendő felelős polgári kormányunkat” felszólítással lépett a színpadra, majd kis idő múlva Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége jelent meg, akiket heves taps, és “hajrá magyarok” kántálása fogadott. Ezután Eperjes Károly színművész “ébresztő” kijelentéssel szólította a tömeget, Csoóri Sándor író pedig kijelentette: “a magyarokat vissza kell magyarosítani lélekben, jellemben egyaránt”. Nagy taps közepette fellépett még Demjén Ferenc, Kubik Anna, Makray Kata, Blaskó Péter, Pitti Katalin, Császár Angéla,Balázs Péter, Lázár Vilmos és Schmidt Mária is.

Rajtuk kívül további ismert szereplők tűntek fel, köztük Scnell Ádám, Kauczky Armand, Kárpáti György, Szentmihályi Szabó Péter, Nyilasi Tibor és Balász Fecó zenészek, Kerényi Imre rendező.

“Az első szavazók népes, mintegy 400 ezres tábora döntheti el a szavazást” – hangsúlyozta beszédében Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke. A mintegy 400 ezer első szavazó “nemcsak saját sorsáról dönthet, de eldöntheti az ország, ha tetszik, a nemzet sorsát. A fiatalok jelentősen befolyásolhatják a végeredményt, tehát azt, hogy lesz-e változás” – mondta.

Dicsőségtábla a színpadon

A színpadra meghívott közéleti személyiségek, művészek vagy politikusok egyébként egyesével érkeztek, és röviden szóltak a tömeghez. Köztük Tőkés László Királyhágómelléki református püspök, Sunyovszky Szilvia színésznő, Váczi Eszter énekes, Buzánszky Jenő és Mészöly Kálmán futballista, Iván László orvos, Kovács Ákos énekes, Pataki Attila, az Edda frontembere, Raksányi Gellért „Kutyu” és Beregszászi Olga színész, Sára Sándor filmrendező, Gulyás Dénes operaénekes, a Fidesz képviselőjelöltje, Oszter Sándor színész, Hankiss Ágnes író, Cseke Péter színész, Eperjes Károly színész, Kalász Márton, az Írószövetség elnöke, valamint Fata Jánosné, a Fidesz plakátjain szereplő idős hölgy is szólt az egybegyűltekhez.

A legtöbben a „Hajrá Magyarország!” felkiáltással fordultak a tömeg felé, de Tőkés László “kezemben a magyar igazolvány, mi is magyarok vagyunk”, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke pedig “hajrá magyarok, hajrá cigányok” köszöntéssel üdvözölte az egybegyűlteket.

A színpadra érkeztek még a Fidesz választási szövetségeseinek képviselői, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, Jakab István, a Magosz elnöke, Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke, Harrach Péter MKDSZ-elnök, és Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának elnöke is.

1600 busszal vidékről

A nagygyűlés egyébként a hivatalos időpont előtt néhány órával elkezdődött, délben már 3-4 ezer főnyi tömeg gyűlt össze a Parlament előtt, de a környező utcákból is folyamatosan áramlottak magyar zászlókkal a narancssárga színű kabátot viselő szimpatizánsok. Vidékről szintén nagy tömegekben érkeztek a Kossuth térre, a Fidesz elmondása szerint 1600 busszal szállították a fővárosba a nem Budapesten élő szimpatizánsokat. Egyebek mellett Orosháza, Solt, Harta, Mezőföld, Nyíracsád, Pécs, Debrecen, Debrő, Fonyód, Bócsa, Dombóvár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviseltette magát transzparensekkel, zászlókkal.

13 órára a Kossuth tér már zsúfolásig megtelt, de továbbra is folyamatosan özönlött a tömeg a tér felé. A beszédeket megelőzően a jó hangulatért egy szegedi népi együttes, a tömeg feltüzeléséért pedig elsősorban Rákay Philip volt a felelős. „1449 napja nem láttuk egymást ilyen formában, de egy hét múlva megnyerjük a választásokat, sőt két hét múlva a második fordulót is” – Rákay Philip szavait a tömeg ovációval, zászlólengetéssel, extázisos hangulatban fogadta.

Nem történt atrocitás

Lapunk helyszíni tudósítója szerint atrocitásra nem került sor a Fidesz nagygyűlésén. Egy-két rosszullét előfordult ugyan a tömegben (vélhetően a meleg és a többórás állás következtében), de a mentősök időben intézkedni tudtak. Egy rendőrségi helikopter időként elhúzott a Kossuth tér felett. 17 óra körül rendben véget ért a nagygyűlés.

Címkék: Voks 2006: Hírek