Kitelepítések pesti Duna-parton

Lezárták a Hajógyári-szigetet és több mint harminc embert ki kellet telepíteni a XIII. kerületből. Továbbra is várják az önkénteseket a Margitszigetre, a folyó várhatóan hétfőn tetőzik.

A Duna vízszintje vasárnap reggel hat órakor 807 centiméter volt – közölte Paksi Piroska polgári védelmi főhadnagy. 33 embert kellett kitelepíteni a főváros XIII. kerületéből, a Népszigetről, mert a szigetet szombaton délelőtt 10 órakor lezárták, és vasárnapra a teljesen elöntötte az áradó Duna. A Hajógyári-sziget, amely vasárnap reggel 7 órától van lezárva, és már részlegesen el is öntötte a folyó, és a Népsziget a hullámtérben van, ezért ezeket nem lehet megvédeni az elöntéstől. Budapesten a Duna várhatóan hétfő hajnalban tetőzik 838 centiméternél.


“A fővárosban a Római part és a Margitsziget veszélyeztetett, ez utóbbi szombaton este 19 órától le van zárva a látogatók előtt, csak az árvízi védekezésben segítőket engedik be. Vasárnap reggel 100 katona is érkezett, hogy segítsen. A katasztrófavédelmi hatóságok vasárnap is várják önkéntesek jelentkezését árvízvédelmi munkákra a Margitszigeten.

Munka a szigeten


A Margitszigeten kétszáznyolcan dolgoztak, közöttük 45 önkéntes. A katasztrófavédelmi hatóságok vasárnap is várják önkéntesek jelentkezését árvízvédelmi munkákra a Margitszigeten. Budapesten a Duna várhatóan hétfő hajnalban tetőzik 838 centiméternél. A Margitsziget mintegy öt kilométeres gátját homokzsákokkal magasítják meg. A szigetet szombat este hét órakor lezárták, csak a védelmi munkában résztvevőket engedik be.

A Duna vízszintje vasárnap reggel hat órakor 807 centiméter volt – közölte Paksi Piroska polgári védelmi főhadnagy. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Operatív Csoport munkatársa elmondta, hogy egész éjjel folyt a védekezés a XIII. kerületben és a Margitszigeten. A Margitszigeten kétszáznyolcan dolgoztak, közöttük 45 önkéntes. A katasztrófavédelmi hatóságok vasárnap is várják önkéntesek jelentkezését árvízvédelmi munkákra a Margitszigeten. Budapesten a Duna várhatóan hétfő hajnalban tetőzik 838 centiméternél. A Margitsziget mintegy öt kilométeres gátját homokzsákokkal magasítják meg. A szigetet szombat este hét órakor lezárták, csak a védelmi munkában résztvevőket engedik be.


2700 veszélyeztetett lakóház

A helyzet vidéken sem jobb. Vasárnapra 341-ről 374-re nőtt az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma, az árvíz miatt a legnehezebb a helyzet a Komárom-Esztergom megyei Tát és a pest megyei Szentendre térségében – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, a jelenleg kitelepített 374 embert összesen 45 település 77 lakóingatlanából kellett kiköltöztetni az ár- vagy a belvíz miatt. Az országban az ár- vagy belvíz által veszélyeztetett lakóépületek száma mintegy 2700 – ennek 90 százalékát az árvíz fenyegeti. A védekezésben szervezetten 5500-en vesznek részt, és 1300 erő- és munkagéppel, szivattyúval, honvédségi helikopterrel és kétéltű járművel védekeznek.

Az árvíz miatt a Komárom-Esztergom megyei Tát és a Pest megyei Szentendre térségében a legjelentősebb a műszaki, lakosságvédelmi munka. Emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Gergelyugornyánál végzi a Tisza gátjának megerősítését a vízügy, de máshol kitelepítésre, különleges lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Címkék: Belföld