Kitelepítések Pesten és Budán

Vasárnap estig hatvan embert kellett kitelepíteni fővárosi lakásából. A Duna vízszintje meghaladta a 820 centiméter.

Már nincs szükség önkéntesekre a Szigeten

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere vasárnap este lapunkhoz eljuttatott közleményében megköszönte a Margitszigeten önkéntes munkát vállalók eddigi munkáját, és egyúttal jelezte, további önkéntesekre egyelőre nincs szükség.
“A munka mostanra befejeződött, ezért felkérem a budapestieket, hogy egy esetleges következő felhívásig ne jelentkezzenek önkéntes munkára” – tette közzé Demszky Gábor. A pénteki felhívás óta több százan jelentkeztek önkéntesnek a Margitsziget megvédésére. A védekezésben részt vevő szakemberek és önkéntesek 2800 köbméter homok felhasználásával 230 ezer homokzsákkal vették körbe a Margitszigetet.

Több mint hatvan embert telepítettek ki eddig az árvíz miatt Budapesten, ahol a Duna szintje 820 centiméter volt vasárnap délután négy órakor. A folyam az eddig mért legmagasabb szinten fog majd tetőzni – mondta az MTI-nek Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense.


Jelenleg a legmagasabb, harmadfokú az árvízi készültség a fővárosnál. Budapesten a III. kerületben, a Római-parton a legkritikusabb a helyzet, a környékről eddig hét lakásból, 21 embert kellet kiköltöztetni. A Királyok útjáig feltört az áradó Duna.

A folyó melletti oldalon lévő lakóházakba betört a víz, a házak között csak csónakkal lehet közlekedni. A Losoncz utcánál két méter magasban állnak a homokzsákok. Az utcába betörő víz ellen az ott lakók védekeznek. Az Aranyhegyi patak elöntötte a Pók utca végét, ezért a Szentendrei útról a Nánási útra nem lehet behajtani. Lezárták az árvízi kapukat is a Római-parton, ahol, vasárnap 18 órától teljesen lezárták a Pünkösdfürdő utcától a Kalász utcáig terjedő útszakaszt a forgalom elől.


Lezárt szigetek

A XXI. kerületben a kora esti órákban telepítettek ki egy négytagú családot. Szombaton a XIII. kerületi Népszigetet kellett elhagynia 43 embernek. A Népszigetet, a Hajógyári-szigetet és a Margitszigetet lezárták. A Hajógyári-szigeten folyamatosan emelkedik a víz, amely ellen ott nem védekeznek. A Margitszigeten a több mint öt kilométeres körgát építését várhatóan a késő esti órákban fejezik majd be.

Fehérvári Tibor, a BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a Batthyány téri HÉV-megállóban elkezdett szivárogni a íz, ezért hétfő reggeltől a szerelvének a Margit-hídi megállóig közlekednek, illetve onnan indulnak. Módosított útvonalon jár a 26-os, a 34-es és a 106-os autóbusz az árvízi útlezárások miatt. Szombat óta nem közlekedik a 2-es villamos.

A vízminőséggel nincs gond

A magas vízállás miatt több mint 150 ivóvízkút termelését állították le a Szentendrei-, a Csepel- és a Margitszigeten Budapesten, de vízkorlátozásra nem kell számítani. Az árvíz következtében a vízminőség nem romolhat, viszont az árvíz esetén érvényes közegészségügyi előírásoknak megfelelően megemelték az ivóvíz klórszintjét, ami érezhető is – tette hozzá Lévai Zsuzsa.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vasárnap közölte, hogy a Duna vízállása április 4-én várhatóan eléri a 860 centiméteres szintet, ami több, mint a 2002-es nagy dunai árvíz tetőzése, azaz 848 centiméter. Hozzátette, hogy a tetőzés több napig is eltarthat.

Korábban Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke vészhelyzet, illetve hajózási tilalom elrendelését kérte a kormánytól a Duna tetőzése miatt a folyam margitszigeti, valamint Római-parti szakaszán.

Címkék: Belföld