Drámai az árvízhelyzet

Keddre 860 centiméteres vízszintet várnak Budapesten, több fővárosi családot is kilakoltattak. Országszerte 3800 kilométeren tartanak fenn készültséget.

Drámainak nevezte az árvízhelyzetet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy vészhelyzet kihirdetésére egyelőre nincs szükség, a védekezési munkák összehangoltan folynak. Ezt megelőzően Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke vészhelyzet elrendelését kérte a kormánytól. Szinte minden jelentősebb magyarországi folyó árad, Tátnál és Esztergomnál a legsúlyosabb a helyzet, a Duna várhatóan az eddig mért legmagasabb szinten tetőzik kedden, és elhúzódó magas vízállásra kell számítani a Tiszán is.

A miniszterelnök felhívta az ország lakosságát, hogy fogjon össze ebben a nehéz helyzetben. Mint mondta, “a homokzsákoknak nincsen pártszínük”. A kormányfő az árvízi védekezéssel kapcsolatos kormányzati teendők miatt lemondta hétfői kampányprogramjait, a párt vezetősége pedig hétfőn reggel dönt arról, hogy az MSZP átalakítja-e utolsó heti kampányeseményeit az árvízi védekezés miatt. A kormány a rendkívüli árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez további egymilliárd forintot bocsát rendelkezésre.

Számok az árvízről

Persányi Miklós környezetvédelmi vízügyi miniszter tájékoztatása szerint a Duna legmagasabb vízállása kedden várhatóan eléri a 860 centiméteres szintet Budapesten, ami több, mint a 2002-es nagy dunai árvíz tetőzése, azaz 848 centiméter. Magyarországon több mint négyezer kilométer töltés van, összesen 3800 kilométeren tartanak fenn valamilyen készültséget, ami csaknem 100 kilométerrel haladja meg az eddigi legnagyobb hosszat. A folyók közül 669 kilométeren van harmadfokú, legmagasabb szintű készültség. A folyók hullámtereiből vasárnap reggelig 165 embernek kellett kiköltöznie, köztük voltak egy 80 személyes szociális otthon lakói is.

Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke vészhelyzet, illetve hajózási tilalom elrendelését kérte a kormánytól vasárnap délelőtt a Duna tetőzése miatt, a folyam margitszigeti, valamint Római-parti szakaszán. A főpolgármester elmondta, a vészhelyzet a többi között azt jelenti, hogy a védekezés költségeit nem egyedül az önkormányzatnak kell állnia. A Budapestnél mért vízszint vasárnap meghaladta a 815 centimétert.

Az MSZP árvízi szolidaritási akciót hirdetett, hétfőtől várják a felajánlásokat; az SZDSZ pedig nagyszabású gyűjtést indított az árvíz károsultjainak és a hatékony védekezés segítésére.

Készültség országszerte

Harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Duna mentén Rajkától a Csepel-sziget alsó csúcsáig: a Komárom-Esztergom megyei Tát, Esztergom és a Pest megyei Szentendre térségében a legjelentősebb a műszaki, lakosságvédelmi munka. Az áradó Duna körbevette a Szentendrei-sziget északi csúcsán fekvő Kisoroszit, a település csak kishajóval vagy légi úton közelíthető meg. A fővárosban a víz elöntötte a Népszigetet és a Hajógyári szigetet is kezdi elönteni a víz.

A Mosoni-Duna Győrnél, és a Nagy-Duna a szigetközi Nagybajcsnál az előrejelzések szerint vasárnap, a Nagy-Duna Esztergomnál hétfő este tetőzik. A szakemberek számítanak arra, hogy a vízállás magasabb lesz a négy évvel ezelőtti árvízszintnél. A Dunán Tassig harmadfokú a készültség, alatta szakaszonként és partonként változóan első- illetve másodfokú a készültség. Délután a tolnai oldalon várhatóan elrendelik a másodfokú készültséget.

A folyó alsó szakaszán, Tolna megyében a Gemenci erdő egy részét a Duna elöntötte, az állatok vonulását a járőrszolgálat igyekszik minél kevesebbet zavarni. Bajánál csütörtökre várják a tetőzést, Mohácsnál pedig szombatra, de a folyó a vízügyi igazgatóság számításai szerint a tetőzéskor sem lép ki medréből.

A Duna mellett harmadfokú a készültség a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Rába alsó és középső szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Rábcán, a Marcalon, a Bodrogon, a Hernádon, a Kettős-, a Fehér- és a Fekete-Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bodrog árad a legintenzívebben és az előrejelzések szerint a folyó tetőzése a felsőberecki vízmércén hétfőre virradóra várható. A Tisza az előzetes számítások alapján Tokajnál csütörtök környékén tetőzik.

Az árvíz a közlekedésben is fennakadásokat okoz. A dunai áradás miatt a Dunakanyartól Dunaújvárosig valamennyi komp leállt, de az alsó szakaszon még jár az átkelőhajó Paksnál, Dunaszekcsőnél és Mohácsnál. Több főút szakaszát is lezárták a víz miatt, illetve leállt a vasúti közlekedés az Almásfüzitő-Nyergesújfalu közötti szakaszon.

Címkék: Belföld