Vörös volt az Andrássy út nagyja

Lelkiismeretünk szerinti voksolásra bíztatott pártja szombati nagygyűlésén Gyurcsány Ferenc kormányfő és úgy vélte: a vezetők dolga a programadás. Az MSZP óriásrendezvénye a párt számára jól sikerült: a tömeg a Hősök Terétől az Oktogonig tartott. A szervezők szerint több mint háromszázezren voltak.

Köszönetet mond a Fidesz

A Fidesz köszönetet mond mindenkinek, aki részt vett a szocialista párt rendezvényén. Valamennyi honfitársunk, aki elment az Andrássy útra, kiállásával, személyes jelenlétével bizonyította azt, hogy nem kell és nem is szabad félni Magyarországon – mondta a távirati iroda tudósítása szerint Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs kampányának vezetője. “Az MSZP hosszú-hosszú esztendők vargabetűi után végre belátta, hogy a politikának az emberek közelében kell lennie” – tette hozzá. A politikus azzal a kéréssel fordult a pártja vasárnapi gyűlésére látogatókhoz, , hogy vigyenek magukkal száz forintot, mint jótékony célú adományt, amivel a Fidesz a Bethesda gyermekkórházat és a mozgássérültek érdekvédelmi szervezeteit kívánja segíteni.

Szombaton kora délutánra már megtelt az Andrássy út egyik fele: a fél kettőkor fellépő United együttest már a Hősök terétől majdnem az Oktogonig érő tömeg hallgatta, bár a magát pénteken még pártatlannak valló Péli Barnát és csapatát ekkor még többnyire vidám nyugdíjasok figyelték; később a fiatalok is megérkeztek, bár az idősebbek végig többen voltak. Az embereket „Igen MSZP” feliratú táblákkal, nemzeti színű zászlókkal és fejenként négy piros lufival látták el, amitől a tömeg még nagyobbnak látszott a kivetítőkön. Kettőkor már biztos volt: az elmúlt napok robbantással való fenyegetései hatástalanok maradtak.


A tömeget először a Gál J. Zoltán – Juhász Ferenc műsorvezető páros fiatalabb tagja – ahogy egy asszony mondta, a Zoli fiú – nevettette meg, miután közölte: elsején az első, másodikán a második tartja nagygyűlését. Később a műsorvezető páros Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjének néhány kampánybéli beszédén élcelődött, teljes sikert aratva az egybegyültek között.


Üzentek és megjelentek

A politikusok közül először Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, majd Hiller István pártelnök beszélt. Szili beszédében úgy vélte, április 9-én a demokratikus népképviselet és a hamis próféták, illetve a vezérelvűség között választhatunk. Hiller István azt mondta, hogy a Fidesz depresszió kampánya megbukott, és úgy vélte, az MSZP-t hiteles és részletes programja alkalmassá teszi a kormányzásra. Az MSZP elnöke közölte: a szabad Magyarország története során a Gyurcsány-kormány érvényesítette legjobban a nemzeti érdekeket.


Az összegyűltekhez szólt a helyszínen Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, volt szabad demokrata képviselő, az Oltalom Egyesület elnöke, valamint Nádas György humorista. Videóüzenetben foglalt állást a párt mellett Ranschburg Jenő pszichiáter, és szólt Kosáry Domokos történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. A beszédek közben néptánc, a Hair című rockopera néhány részlete és az MSZP kampánydala szórakoztatta a tömeget – utóbbira a párt vezetői először felállva tapsoltak, majd a számot gyűlés végén együtt énekeltek a résztvevőkkel.

Gyurcsány: kényszer helyett a lelkiismeretünk voksoljon

Szinte extázisban fogadta a közönség a színpadra lépő Gyurcsány Ferencet, akit beszéde elején többször félbeszakított az Oktogontól induló, és egyre hangosabb “Húzzunk bele!” kiáltás.


Nem kell választani nemzet és köztársaság között; „a nemzet a szó és az akarat, a köztársaság a cselekvő tett”, vagyis az intézményrendszer – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Olyan országot képzelek, melyben a vezér nem kiválasztott, hanem megválasztott és elszámoltatható vezető, amelyben nem ő mondja meg, hogy kell élni, hanem az emberek mondják meg, hogyan kell képviselni őket – fogalmazott az MSZP kormányfőjelöltje.

Nem a többséghez keresünk politikát, hanem a politikához többséget – közölte a kormányfő a Fideszre célozva, bár a párt nevét beszédében egyszer sem mondta ki.

A vezetők dolga a programadás – vélte a kormányfő, aki szerint csak így lehet elszámoltatni a döntéshozókat; más esetekben „el lehet bújni a nép mögé” – tette hozzá Gyurcsány, akinek a beszédét többször is félbeszakította a tömeg “Húzzunk bele!” skandálással.

A választás nem háború; a részvétel belső meggyőződés dolga, nem kényszer. Nincs okunk elfogadni, hogy ajtóról ajtóra járva azt akarják, hogy szavazatunkkal megfeleljünk valakiknek, mert voksunkkal csak saját lelkiismeretünknek kell megfelelnünk. Elképzelhető, hogy a szavazásig hátralévő idő szörnyű lesz, de félelemre senkinek nincs oka – mondta beszéde végén a kormányfő.


Na ezt szárnyalja túl holnap az Orbán! – mondogatták egymásnak a gyűlés végén a szimpatizánsok.

Címkék: Voks 2006: Hírek