Óránként 2-3 centivel nő a Duna vízszintje

A hazai folyókon már 316 kilométer hosszan rendelték el a legszigorúbb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Duna vízszintje óránként 2-3 centiméterrel nő. A katasztrófavédelem szerint a helyzet nem annyira súlyos, mint 2002-ben volt.

Összesen 2.955 kilométeren van árvízi védekezés a magyarországi folyókon, ebből 316 kilométeren, a legmagasabb, harmadfokú a készültség – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: bár az áradás sok munkát igényel valamennyi folyón, összességében kisebb a veszély, mint 2002-ben, vagy az azt megelőző években volt.

A szóvivő tájékoztatása szerint a védekezésben országszerte mintegy 3500-an vesznek részt a hivatásos szervezetek – vízügy, önkormányzatok, tűzoltóság, honvédség – részéről, és több ezer önkéntes segíti a munkát. Az árvíz miatt kitelepítettek száma 215-ről 341-re emelkedett az elmúlt 24 órában: a sződligeti fogyatékosok otthonából 80 embert kellett kiköltöztetni, a fővárosban a Római-partról 21-et, Szobról 15-öt.

A legtöbb munka Komárom-Esztergom megyében, Tát térségében van, ahol a tűzoltó búvárok fóliázzák a gátat az átázás ellen – mondta Dobson Tibor. Budapesten a Római-part és a Margitsziget a legveszélyeztetettebb, itt homokzsákokkal védekeznek. A szóvivő közölte azt is, hogy szombaton várhatóan délelőtt 10 órától lezárják a látogatók elől a Népszigetet a Duna áradása miatt. Tájékoztatása szerint a Batthyány téren van némi szivárgás, de ez egyelőre nem veszélyezteti a HÉV közlekedését.

Címkék: Belföld