Amerikában megkezdődött a szavazás

Az Egyesült Államokban és Kanadában a washingtoni és a New York-i, illetve az ottawai és torontói magyar külképviseleten közép-európai idő szerint délután egy órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és ezzel megkezdődött a magyar országgyűlési választás.

Külföldön a szavazás első fordulóját egy héttel a magyarországi voksolás előtt rendezik meg, hogy legyen idő a szavazóurnák hazajuttatására, a második fordulót pedig a hazai szavazással azonos napon. Az amerikai földrészen az időeltolódás miatt már szombaton lebonyolítják a szavazást, míg másutt vasárnap voksolhatnak a magyarok. Országgyűlési választáson most adhatják le először voksukat külföldön a magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok, éspedig azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni.


Az amerikai kontinensen New Yorkban vetették fel magukat a legtöbben a választói névjegyzékbe: összesen 438 fő. A külföldi külképviseletek közül csak a londoni és brüsszeli lista hosszabb. Washingtonban 247, Los Angelesben 165, a kanadai Torontóban 149, Ottawában pedig 25 magyar állampolgár regisztráltatta magát. Horváth Gábor főkonzul elmondta, hogy New York-ban 122 egyéni választókerület érintett a 176-ból. A washingtoni nagykövetség is alaposan felkészült a szombati napra, ahol a 247 szavazót 62 féle kinyomtatott szavazólappal várják. A két szavazófülkét Washington főváros polgármesteri hivatalától szerezték be. Torontóban 17 megyéből s Budapestről, összesen 65 egyéni választókerületből szavaznak magyar választópolgárok.


A voksolás után a lezárt urnákat éjszakára a külképviselet legvédettebb részén helyezik el, másnap pedig a külügyminisztérium küldöttei viszik haza a legközelebbi légi járattal diplomáciai futárpostaként, kézipoggyász gyanánt, úgyszólván az ölükben.

Címkék: Voks 2006: Hírek