Megállapodtak az Orbán-Gyurcsány vitáról

A vitákat a Magyar Televízió rendezi: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor 2006. április 5-én, 19 órától vitáznak, a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjeinek vitájára 2006. április 6-án, 19 órától kerül sor. A viták időtartama 90 perc – áll az MSZP közleményében.

Az MSZP és a Fidesz a Gyurcsány-Orbán vita moderátori feladatainak ellátására Rábai Balázst és Süveges Gergelyt, az MTV munkatársait kérte fel. A négypárti vitát a pártok felkérése alapján Azurák Csaba, a TV2 és Cseresnyés János, az RTL Klub munkatársai moderálják. Mindkét vitát pulpitus mögött állva bonyolítják le a felek, semleges díszletek előtt.

Nyolc téma a „nagyok” vitáján

A pártok megállapodása szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitáján nyolc, a négypárti vitán négy téma megvitatására van lehetőség. A Gyurcsány-Orbán vita tematikája: 1. Munka,
2. Egészségügy, 3. Adó, költségvetés, államadósság, 4. Gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés, vállalkozások támogatása, 5. Lakástámogatás, otthonteremtés, családtámogatás, 6. Nyugdíj, bérek, árak, megélhetés, 7. Mezőgazdaság, falvak helyzete, 8. Oktatás.

Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak lehetősége lesz 2-2 percben nyitó, illetve záró megjegyzéseket tenni a vita előtt, illetve a vita lezárásaként. Ennek sorrendjét nyilvános sorsolás dönti el, és sorsolás dönt a nyolc téma és a megszólalás sorrendjéről is. Az elfogadott témák megvitatása 3-1-3-1 perces időkeretben zajlik, vagyis: a sorsolás szerinti sorrendnek megfelelően az egyik fél 3 percben kifejti elképzeléseit az adott témáról, erre a másik fél egy percben reagál, majd 3 perces programismertetéssel folytatja, amelyre vitapartnere egy percben reagál.

Négy téma a négypártin

A négypárti vitára a felek ajánlhattak egy-egy témát, ennek megfelelően a MSZP ajánlata szerint a fejlesztések kérdéskörének, a Fidesz javaslatára a munkanélküliség kérdéseinek, az SZDSZ kérésére az egészségügy témájának és az MDF javaslatára a korrupció ügyének megvitatására nyílik lehetőség. A négypárti vitán 2-2 perces záróbeszéd megtartására nyílik lehetősége a feleknek, a négy téma kifejtetésére 3-3 perc áll rendelkezésre, amelyre mindenki 1-1 percben reagálhat.

A miniszterelnök-jelöltek megszólalásának sorrendjét ugyancsak sorsolás dönti el. Amennyiben akár a Gyurcsány-Orbán vitán, akár a négy miniszterelnök-jelölt vitáján valaki a programismertetési vagy reagálási időkeretet túllépi, úgy a következő programismertetésre vagy reagálásra annyival kevesebb ideje jut. Az időkeretek betartására a felkért moderátorok ügyelnek. A vitázó felek a vita helyszínére segédanyagot semmilyen formában nem vihetnek.

Címkék: Voks 2006: Hírek