A kampány biztonsága nincs veszélyben

Olyan adat és jelzés nem áll rendelkezésünkre, amely akár a hétvégi rendezvények biztonságát, akár a választási kampány hátralévő időszakára vonatkozó eseményeket negatívan érintené – mondta Tóth András a parlament nemzetbiztonsági ülését követően.

“Az ülésen minden képviselő nagyra értékelte azt a szakmai munkát, amit a szolgálatok és a rendvédelmi szervek elvégeztek. Természetesen a bizottsági vita most sem volt mentes politikai felhangoktól, de ez az ügy szempontjából kevés új információt ad” – fogalmazott pénteken a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár. Hozzátette: az a kísérlet, amiről a külföldi jelzés szólt, vélhetően nem zavarja a választási kampány további eseményeit.

Tóth András kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincsenek konkrét adatok, amelyek arra utalnának, hogy az esetleges robbantási tervek mögött megbízó lenne, de ez is tárgya a jelenlegi munkának. “Mindkét változatot elemezni kell, az esetleges magyarországi és külföldi kiszivárogtatást is. Ez adatgyűjtést igényel, illetve a lehetséges műveleti eszközök felhasználásával e tény pontosítására még ki kell térnünk” – mondta Tóth András arra, hogy a sajtóban előbb megjelent a hír, mint ahogy Gyurcsány bejelentette azt.

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg az államtitkárt, az országos rendőrfőkapitányt, a határőrség országos parancsnokát, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatóit annak kapcsán, hogy a hét elején nyilvánosságra került: külföldi bűnözői csoportok robbantásra készülnek Magyarországon, választási nagygyűléseken.

A négyórás meghallgatás után Tóth Károly (MSZP), a testület alelnöke közölte: a nemzetbiztonsági bizottság többsége elfogadta a tájékoztatást, és megállapította, hogy az ügyben megtett lépések szükségesek és elégségesek voltak bármilyen magyarországi rendzavarás megakadályozására.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden jelentette be: a magyar titkosszolgálat értesülést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyar politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokra készülnek az országban, a választási nagygyűléseken.

Címkék: Voks 2006: Hírek