Megúszta a robbantásokkal fenyegetőző kamasz

A Fővárosi Bíróság (FB) - három évi próbaidőre felfüggesztett - egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden első fokon azt a fiatalembert, aki két évvel ezelőtt az al-Kaida elnevezésű terrorszervezet nevében robbantással fenyegetőzött.

Váradi Dánielt terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt marasztalták el – mondta ítéletében az ügyben eljáró bíró. “Ezért a bíróság egy év fiatalkorúak fogháza büntetésre ítéli. A szabadságvesztés végrehajtását három évi próbaidőre felfüggeszti, a próbaidő alatt a vádlott pártfogói felügyelet alatt áll”.

Vaskuti András bíró közölte: a vádlott köteles az eljárás során felmerült összesen 1 235 242 forint bűnügyi költségből 257 142 forintot megfizetni.

Váradi Dániel 2004 tavaszán az al-Kaida nevében 386 millió forintot követelt levélben a Budapest Rendőr-főkapitányságtól, és a pénz ki nem fizetésének esetére robbantásokat helyezett kilátásba. A levélben azt írta: amennyiben nem kapja meg a pénzt, amelyet a rendőröknek a szolnoki vasútállomás férfi mosdójában kellett volna elhelyezni, akkor felrobbantják az állomást és másnap Budapesten ezt több követi majd.

Enyhítő körülmények

A vádlott célja az volt, hogy kipróbálja: hogyan reagálnak a bűnüldöző szervek a fenyegetésre – mondta a bíró, aki hozzáfűzte: Váradi Dániel elmeállapotával kapcsolatban kifogás nem merült fel, csupán – mint a szakértő vélemények rámutattak – éretlen személyiség. Mint mondta, enyhítő körülmény volt a beismerő vallomás, az időmúlás, az éretlen személyiség és a megbánás.

A terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettéért a fiatalkorúak maximálisan öt évi szabadságvesztéssel sújthatók – jegyezte meg Vaskuti András.

A vádlott, aki azóta betöltötte 18. életévét, védőjével együtt három nap gondolkodási időt kért. Ha három napon belül nem érkezik fellebbezés az ítélet ellen, akkor az jogerőre emelkedik. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet.

Címkék: Belföld: Mozaik