Kiszáll az OTP és a Mol a Bozsik akadémiából

A Mol Rt. és az OTP Bank Rt. a továbbiakban nem kívánja támogatni a foci utánpótlást. Kisteleki szerint ennek ellenére a Bozsik program ezzel a lépéssel közel sincs ellehetetlenítve.

A két cég az MTI-hez eljuttatott közös közleményében kifejti: “áttekintette a magyar labdarúgás jelenlegi állapotát és hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy egyelőre nem támogatja az utánpótlás-nevelési programot, illetve nem vállal szerepet annak finanszírozásában”. A két nagyvállalat 2004. októberétől 550 millió forinttal támogatta az akadémia működését, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2005-ben “Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja” címmel tüntetett ki.

“A magyar labdarúgó-utánpótlásért eddig tevőleges szerepet vállaló két nagyvállalat ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a sportág helyzetének stabilizálása, illetve fejlesztése érdekében megkezdett munka a jövőben olyan helyzetet teremt, amely lehetővé teszi majd a pénzügyi források esetleges rendelkezésre bocsátásának újragondolását” – áll a közleményben. A két cég február 16-án jelezte, hogy felfüggeszti támogatását. Akkor a még az MLSZ-elnökválasztás előtt álló magyar futballban uralkodó zűrzavaros viszonyokra hivatkozva szüneteltették a pénz átutalását – írta a Nemzeti Sport. Ha most utaltuk volna a pénzt, akkor az a Magyar Labdarúgó-szövetséghez került volna, és az APEH egy esetleges pénzügyi zárolásába az is bekerült volna, noha a szövetség tartozásaihoz nekünk semmi közünk” – nyilatkozta egy hónapja Kecskés László, az OTP Bank Rt. ügyvezető-igazgató helyettese, és a Bozsik-program gazdasági felügyelője, aki akkor elmondta, a szponzorok számára Mezey György és stábja jelentett garanciát az akadémia szakszerű működésére.

Nincs kivel egyeztetni

Kisteleki István korábban azt állította, kétszer is egyeztetett Csányi Sándorral, az OTP elnökével, ennek ellenére a cégnél azt sem tudják, kivel kellett volna tárgyalniuk az ügyben. A Hír TV megkeresésére Kisteleki István elismerte, hogy a Mollal nem egyeztetett az esetleges további együttműködésről. Az Index információi szerint a két cégnek abból lett elege, hogy a decemberben lejárt szerződés óta, hivatalosan senki nem kereste őket, így azt sem tudják, az új MLSZ vezetésben kivel kellene tárgyalniuk. A két cég mellesleg már február 16-án is jelezte, hogy felfüggeszti támogatását.

Kisteleki felhívta arra a figyelmet, hogy a labdarúgás utánpótlása ezzel a lépéssel közel sincs halálra ítélve. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézeten keresztül az állam 2004-ben 330, tavaly pedig 280 millió forinttal támogatta a szövetség programjait, és “erre a jövőben, hiteles szakemberek közreműködésével, pénzügyileg szigorúan ellenőrzött keretek között még fokozottabban számítunk”.

Az NSH békítene

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke szeretné egy asztalhoz ültetni az OTP, a Mol és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviselőit, hogy megoldást találjanak az utánpótlás-nevelés terén kialakult helyzetre. Az NSH közleményéből kiderül, hogy Lamperth Mónika sportot felügyelő belügyminiszter telefonon tájékozódott a két nagyvállalatnál a visszalépésük okairól.

Címkék: Belföld: Mozaik