128102

Kötvénypiac Borúra ború? A kötvénytulajdonosoknak is érdemes lehet ideiglenesen kevésbé kockázatos befektetésen gondolkodniuk. Izgulhattak azok a befektetők, akik az elmúlt hetekben forintkötvényekben ültek. A hozamok 20-30 bázisponttal emelkedtek a hozamgörbe teljes szakaszán, ami az árfolyamok érezhető (akár 2-3 százalékos) gyengülését okozta. Ez érzékenyen érinti a kötvényalapok tulajdonosait is. Míg a távolabbi lejáratokon a hozamemelkedés egy [...]

Kötvénypiac
Borúra ború?

A kötvénytulajdonosoknak is érdemes lehet ideiglenesen kevésbé kockázatos befektetésen gondolkodniuk.

Izgulhattak azok a befektetők, akik az elmúlt hetekben forintkötvényekben ültek. A hozamok 20-30 bázisponttal emelkedtek a hozamgörbe teljes szakaszán, ami az árfolyamok érezhető (akár 2-3 százalékos) gyengülését okozta. Ez érzékenyen érinti a kötvényalapok tulajdonosait is. Míg a távolabbi lejáratokon a hozamemelkedés egy hosszabb folyamat volt, addig a rövid szakaszokon csak az utóbbi néhány nap fejleménye. Ez arra utal, hogy a piac viszonylag rövid időn belül kamatemelést vár.

A globális pénz- és tőkepiacok a likviditás szűkülését, a kereslet csökkenését kezdik árazni. Mindenki azt tippelgeti, hogy az amerikai, az európai, illetve a japán jegybank milyen ütemben és mértékben szigorít a monetáris politikán, milyen mértékben záródhatnak el a pénzcsapok a nemzetközi piacokon. Ilyenkor ismertek a reakciók: szálljunk ki a kockázatosabb eszközökből, koncentráljunk a fejlettebb piacokra. Az elemzők jó része még nem temeti a fejlődő piacokat, a többség szerint a nagy jegybankok szigorítása nem lesz drámai mértékű. Ennek értelmében a mostani gyengülés inkább csak korrekció, s nem trendforduló. Párhuzamosan az is várható azonban, hogy a befektetők igyekeznek majd minőségi különbséget tenni a piacok között. Számunkra ez nem jó hír.

Mindezek alapján a magyar piacon további hozamemelkedésekre lehet felkészülni, a távolabbi kilátásokat a nemzetközi környezet mellett a választások, és az azokat követő intézkedések határozzák meg (esetleg éppen a szükségesnek tartott lépések elmaradása). Léteznek pletykák, miszerint a leendő kormányok ismét az infláció eszközéhez nyúlnának a költségvetési pozíció javítása érdekében, ami a kötvénypiacra sem hatna kedvezően. A bizonytalanság is bőven elég arra, hogy a hozamokat néhányszor 10 bázisponttal feljebb tolják.

Jókora tehát annak a valószínűsége, hogy a jegybank még a választások előtt emelje az irányadó kamatot, főleg, ha a forint tovább gyengül. A szigorítás mértéke 25-50 bázispont lehet, ám a piaci árfolyamok egy éven belül összesen 100 bázispontnyi kamatemelést áraznak. Ha a nemzetközi környezetben nem következik be pozitív fordulat, és elhúzódó bizonytalanságot vetítenek előre az új hatalom első lépései is, akkor a magyar papírokra számolt, a régióban így is a legmagasabb prémiumok tovább nőhetnek az euró bevezetésének mind távolabbra tolódásával. Ha valóban csak egy átmeneti korrekció szemtanúi lehetünk a feltörekvő piacokon, a választások után pedig sikerül bizalmat szerezni az új kormányprogrammal, akkor középtávon a kötvénybefektetésekkel jó hozamokat érhetünk el. Egyelőre azonban inkább az óvatosság indokolt.

Címkék: Címoldal