Itt a hideg – apadnak a folyók

Az utóbbi napokban csökkent a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége, a hideg miatt folyóinkon megindult az apadás, a belvízzel elöntött terület mérete jelenleg 191 ezer hektár – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Az elmúlt héten csökkent a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége: a Dunán 15,2 köbkilométer (a sokéves átlag 11,3), a Tiszán 4,4 köbkilométer (a sokéves átlag 4,1). A hidegre fordult időjárás következtében a folyók felső szakaszain folytatódik az apadás, vízszintemelkedés a folyók középső szakaszain jelentkezik az árhullámok levonulásának megfelelően, valamint a Hortobágy-Berettyón a belvízbeemelés következtében.

A Szamoson a 38,0 km és 11,0 folyókilométer között továbbra is torlódott állójég van, ami beavatkozást egyelőre nem igényelt, de a hatóságok fokozottan figyelik a jéghelyzet alakulását. A Balaton vízszintje jelenleg 114 cm. Tegnap déltől ismét megnyitották a Sió zsilipet, a vízeresztés mértéke 20 m3/s. A Velencei tó vízszintje 168 cm, a vízeresztés mértéke továbbra is 3 m3/s.

Apadás indult a folyókon

Az apadás következtében meg lehetett szüntetni a készültséget a Zagyva, a teljes szakaszán. Jelenleg első fokú készültség van a Szamoson, a Berettyón, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön. Másod fokú a készültség a Hortobágy-Berettyón, és a Krasznán. Jelenleg összesen 549 kilométeren van készültség, ebből 402 kilométer hosszon van első fokú és 147 km-en másod fokú árvízvédelmi készültség. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 8,5 millió forint volt, és az év eleje óta elérte a 120,9 millió forintot.


Eddig 743 millióba került a belvíz

Az elmúlt napon nem esett jelentős mennyiségű csapadék (0-7 mm) a belvízzel érintett területeken. Összesen 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 30 szakaszon első fokú, 32 szakaszon másod fokú és 7 szakaszon harmad fokú. Ezenkívül 17 szakaszon folyik még preventív védekezés.
Az elöntött terület nagysága jelentősen nem változott, jelenleg 191 ezer hektár – ebből 103 ezer ha vetés-szántó – nagyrészt lefagyott állapotban. Az igazgatóságok 89 db tározóban illetve holtágban 129 millió köbméter belvizet tároznak, ezekben a tározókban a szabad kapacitás még 78 millió köbméter. Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezés becsült költsége 35 millió, a védekezés kezdetétől 743 millió forint. Megelőző védekezésre az állami fővédműveken eddig 361 millió forintot fordítottak.

Meteorológiai helyzet

A hét további napjaiban is folytatódik a változékony idő, térségünkbe többnyire nedves levegő érkezik, amelynek hatására több alkalommal várható csapadék: északon többnyire hó, délen havas eső, eső. A szombaton és vasárnap lehulló csapadék mennyisége területi átlagban több helyen meghaladhatja a 10 millimétert. A hétvégi átmeneti enyhülés után jövő hét elején ismét csökken a hőmérséklet, és csak a jövő hét vége felé valószínű jelentősebb melegedés.

Címkék: Belföld: Mozaik