Egymilliárdos hiány Csongrád megye költségvetésében

Több mint egymilliárd forint a Csongrád megyei költségvetés hiánya, az önkormányzat mintegy 17 milliárd forintos költségvetésének egyensúlyi helyzetét várhatóan csak hitelfelvétellel tudja megteremteni – közölte a közgyűlés elnöke.

Frank József kifejtette: ez évben a költségvetés bevételi főösszege 17 milliárd 59 millió 515 ezer forint, a kiadási viszont 18 milliárd 169 millió 629 ezer, a hiány így 1 milliárd 110 millió forint. A különbséget 576 millió forint fejlesztési célú és 534 millió forint működési célú hitel felvételével lehet fedezni.

Az év során derül ki a pontos összeg, ugyanis a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázati támogatásoknak köszönhetően menetközben újabb források érkeznek a megyébe, emellett pillanatnyilag mintegy 80 millió forint értékű ingatlan áll értékesítés alatt, amely szintén a bevételi oldalt erősíti – mutatott rá az elnök. Tájékoztatása szerint a kialakult helyzet egyrészt a csökkentett állami normatíváknak köszönhető, másrészt feladatátvállalások történtek a megyénél. Az előző években a középiskolákat átvették a városi önkormányzatoktól, amelyek összesen 3,2 milliárd forintos költségvetéssel működnek, miközben önfinanszírozó képességük csak 2,2 milliárd; a hiányzó egymilliárd forintot a megyei önkormányzatnak kell biztosítania számukra.

Címkék: Belföld: Mozaik