20060228

Fotex Jó üzlet az üzletház Továbbra is nagybetűs sztori lehet az utóbbi három hónapban árfolyamát megduplázó Fotex a kockázat­kedvelő befektetők számára. Várszegi Dávid, a Fotex vezérigazgató-helyettese a héten újabb lökést adott a cég árfolyamának, amikor 120-160 milliárd forintos vagyonértéket – egy részvényre vetítve 1700-2300 forintot – társított a vállalatcsoporthoz. Várszegi egyúttal leszögezte, hogy a jelenlegi [...]

Fotex
Jó üzlet az üzletház

Továbbra is nagybetűs sztori lehet az utóbbi három hónapban árfolyamát megduplázó Fotex a kockázat­kedvelő befektetők számára.

Várszegi Dávid, a Fotex vezérigazgató-helyettese a héten újabb lökést adott a cég árfolyamának, amikor 120-160 milliárd forintos vagyonértéket – egy részvényre vetítve 1700-2300 forintot – társított a vállalatcsoporthoz. Várszegi egyúttal leszögezte, hogy a jelenlegi nyereségtermelő képesség alapján lassan kezd reális szintre kerülni a részvények árfolyama. A kurzus – döntően a bejelenés hatására – mégis kitört lassú csökkenéséből, ismét megmozgatva a befektetők fantáziáját.

Hiba lenne az ingatlanfejlesztő „címkét” ráhúzni a társaságra, hiszen az egyetlen igazi fejlesztési projekt az Örs vezér téri Sugár Üzletközpont. Ennek ellenére figyelni kell az ingatlanhasznosító tevékenységére. Az elmúlt évek átszervezései révén kiépült egy mind komolyabb nyereségtermelő potenciállal rendelkező ingatlanhasznosító üzletág, amely elsődlegesen a Fotex-érdekeltségbe tartozó üzlethelyiségek közel 100 százalékának nem csoporton belüli (azaz piaci alapú) bérbeadásával generál bevételt és persze nyereséget. Fontos és lényeges lépés lehet, hogy várhatóan még az idén nyilvánosságra hozza a menedzsment a meglévő ingatlanvagyonra vonatkozó részletesebb információkat, ami esélyt ad a szakértőknek a részvények vagyonértéken alapuló, az úgynevezett részek összege (sum of the parts) módszerrel történő értékelésére. Ez a fejlemény várhatóan a növeli a transzparenciát, így pedig várhatóan egyre több elemző veszi majd fel a követett (esetleg kedvenc) részvények listájára a Fotex papírját.

A befektetők és spekulánsok természetesen nem véletlenül vásárolják ismét a Fotexet. Alapvetően három tényező magyarázza a részvény attraktivitását: a társaság gazdálkodásában kibontakozó, bizonyíthatóan megjelenő fordulat; a jelenlegi árazásból adódó szintekhez képest nagyságrendekkel magasabb vagyonérték; valamint a jelentős volumenű be- és kiszálláshoz szükséges megfelelő likviditás.

A befektetőknek arról azonban nem szabad elfelejtkezniük, hogy a nyereségtermelő képességben jelentkező fordulatot a részvények kurzusa az elmúlt hónapokban mutatott száguldás után már többé-kevésbé reálisan tükrözi, hosszabb távon ugyanakkor várhatóan tovább tart majd a vállalat mögött rejlő érték beépülése az árfolyamba. Az átlagosnál magasabb kockázat mellett így még mindig jelentős hozam elérésében bízhatnak a 600 forint feletti szinten vásárló piaci szereplők.

Címkék: Címoldal