Száz „belső elhárítási” ügy a rendvédelemnél

Tavaly száz eljárás indult rendőrök, vámosok, határőrök, katasztrófavédelmi tisztek ellen a védelmi szolgálat titkosszolgálati eszközökkel szerzett információi alapján – írja a Népszabadság.

Frankberger Ferenc ezredes, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) egy éve hivatalban lévő vezetője nem vitatja: bizonyos bűncselekményeket hatósági személyek közreműködése nélkül nem lehet elkövetni. Aligha fuvarozhatnának keresztül az országon tízezer kartonszámra csempészett cigarettát a bűnszervezetek a határon szolgáló vámosok és határőrök segítsége nélkül. S kétséges, célba jutnának-e ezek a szállítmányok, ha a csempészárut szállító autók előtt nem autóznának „beavatott” rendőrök, akik szükség esetén jelzik a mögöttük haladóknak, ha szolgálatban lévő kollégáik ellenőrzést tartanak.

Az RSZVSZ vezetője szerint mindezek ellenére a rendvédelmi szolgálatoknál a korrupciós fertőzöttség nem nagyobb, mint bármelyik más területen. Tavaly száz eljárás indult a védelmi szolgálat titkosszolgálati eszközökkel szerzett információi alapján rendőrök, vámosok, határőrök, katasztrófavédelmi tisztek ellen. Többségében „kisebb súlyú korrupciós esetek” miatt. Ebbe a kategóriába sorolják például a közlekedési rendőrök megvesztegethetőségét. Ugyanakkor előfordult olyan eset is, amikor bűnügyi vezető kért kétmillió forintot egy ügy „elsimításáért”. Az ilyen esetek felderítése nehéz.

A 230 fős RSZVSZ a rendvédelmi szervek 80 ezer hivatásos és polgári alkalmazottjának „védelmét” látja el.

Címkék: Belföld: Mozaik