Orbán a két forduló között vitázna Gyurcsánnyal

Nyolc héten át tartó nyilvános televíziós vitasorozatot kezdeményez a Fidesz Magyarország 2006 címmel – jelentette be Deutsch-Für Tamás pénteken. A párt azt javasolja, hogy a Gyurcsány–Orbán vitát utolsóként, a két választási forduló között tartsák meg. Gyurcsány ezzel szemben április 5-e előtt vitatkozna.

Hét témában – az energiaárakról, a megélhetésről, a munkanélküliségről, egészségügyről, falvak helyzetéről, otthonteremtésről, valamint az önkormányzatiságról – vitáznának a Fidesz képviselői kormánytagokkal – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: a Fidesz azt javasolja, hogy összegző vita Orbán Viktor, a Fidesz-elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök között közvetlenül a második választási forduló előtt legyen.

A politikus elmondta, hogy a kezdeményezésről levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet. A sajtótájékoztatón arra kérte a három földi sugárzású televíziós csatornát – az MTV-t, a TV2-t és az RTL Klubot – hogy jelezze, ha szeretne helyet adni a televíziós vitasorozatnak.


Deutsch-Für Tamás kezdeményezése – az, hogy a Fidesz elnöke csak a választások második fordulója előtt, közvetlenül a kampánycsendet megelőzően hajlandó kiállni vitára Gyurcsány Ferenccel – leginkább Orbán Viktor félelmeiről és a Fidesz kóros programhiányáról tanúskodik – áll a kormányszóvivő közleményében.


A kormányfő véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök-jelölti vitára a választások első fordulóját megelőzően kell sort keríteni. Ezt a közleményben azzal magyarázzák, hogy a választók április 9-én szavaznak pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre. Gyurcsány Ferenc ezért azt kezdeményezi, hogy a nyílt vitát napokkal az első fordulós kampánycsend előtt, vagyis április 5-ét megelőzően folytassák le riválisával 

Múlt héten Demszky Gábor hívta vitára Orbán Viktort a Budapestre vonatkozó ígéretei miatt. A főpolgármester a Fidesz elnökének azt a kijelentését furcsállta, hogy „ha a fővárosiak visszaengedik a miniszterelnöki székbe, akkor sínre teszi a 4-es metrót”.

Januárban pedig még Veres János pénzügyminiszter szeretett volna Orbánnal vitázni a tb-járulék-csökkentési javaslatról.

Címkék: Voks 2006: Hírek