Elhunyt Veres Pál

Elhunyt Veres Pál aranytollas újságíró, akit a magyar közvélemény elsősorban sajátos humorú szexológusként ismert.

Veres Pált szerdán hajnalban érte a halál, nyolcvannyolc éves volt – tájékoztatta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az MTI-t csütörtökön.

Veres Pál hírlapírói tevékenysége még a harmincas években kezdődött, fényképészként – olvasható a közlésben. A háború után az Újpestnél, majd más lapoknál dolgozott. Orvosi diplomáját már felnőttként szerezte meg, amellyel zsebében is zsurnalisztának tartotta magát, így történhetett, hogy a Magyar Ifjúság egyik alapító tagjaként „Az orvos válaszol” rovat megindításával páratlan népszerűségre tett szert. A KISZ KB lapja nem kis részben neki köszönhette népszerűségét, és viszont: ömlöttek hozzá a levelek, s a szerkesztőség levelezése jócskán megélt belőle.


Nagyon népszerű felvilágosító könyvei is ebből születtek. A hozzá címzett levelekben megfogalmazadó bizonytalanság, tudatlanság, tévismeret vagy naivitás már önmagán is nemcsak orvosi tevékenységének adott hátteret: szociográfiai tükre volt a magyar valóságnak, amit ő a szívinfarktus ellen humorral kezelt. Olyan humorral, amelyben azonban nem ismert tréfát.

A KISZ-lap megszűnése után az Ifjúsági Magazin hasábjain folytatta a rá jellemző humorral megfogalmazott válaszok publikálását. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, melynek 1947 óta tagja volt, 1987-ben Aranytollal tüntette ki.

Címkék: Belföld