Elfogadták a főváros költségvetését

A fővárosi közgyűlés mai ülésén elfogadta az önkormányzat ez évi költségvetését, a BRFK beszámolóját és a képviselők egyezségre jutottak több fővárosi szabályozási tervben is.

Hosszas vitát követően a kormánypárti képviselők szavazataival a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat ez évi költségvetését. A benyújtott 82 módosításból csak egyet, az MSZP-SZDSZ-frakció közös indítványát fogadták el, ezzel mintegy 3,6 milliárd forinttal változtattak a hivatal által benyújtott 416 milliárd forintos tervezeten. A büdzsé kiadási összege így 420 milliárd forint, a bevételi oldala 367 milliárd, a hiánya pedig 53 milliárd forint lett.

A közgyűlés egyhangú szavazással fogadta el a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) elmúlt évi beszámolóját. Gergényi Péter rendőrfőkapitány, külföldi rendőri vezetők megállapításait idézve, elmondta, hogy Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros az Európai Unióban, a BRFK pedig az egyik legjobb rendőrség. Danielisz Béla (MSZP) a városrendészeti bizottság elnöke elismeréssel szólt arról, hogy az évi 110 ezer körül stagnáló bűncselekményszám mellett folyamatosan javul a nyomozások eredményessége és a felderítés mutatója. Pozitívumként említette, hogy jelentősen csökkent az emberek biztonságérzetét befolyásoló durva bűncselekmények, köztük a rablások, a lakásbetörések, a betöréses lopások és a gépkocsilopások száma. A főkapitányhoz hasonlóan sikerként értékelte az elnök a lakótelepi és a cityrendőrség munkáját, illetve az erős közterületi rendőri jelenlétet.

Szálka Miklós (Fidesz) egyebek közt szorgalmazta egy olyan térinformatikai rendszer kiépítését, amellyel figyelemmel kísérhető a közlekedési balesetek alakulása a városban. Endrédy István (MKDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciákban a véleménynyilvánítások egyik formája a tüntetés. Mint mondta, úgy tűnik, mintha a tüntetések kapcsán az engedélyezési eljárási mód változott volna a BRFK-nál, az elmúlt időszakban ugyanis a bíróság néhányszor elmarasztalta a fővárosi rendőrséget a demonstrációk jogszerűtlen feloszlatása miatt.

Az ülésen egyetértettek a IX. kerületi Millenniumi Városközpont térségét érintő szabályozási tervvel: a hónapokkal korábban átdolgozásra visszaadott terv fontos eleme, hogy a területen befektetők több milliárd forint értékű közlekedésfejlesztési beruházást vállaltak, egyebek közt a 2-es villamos pályájának átépítése kapcsán. Több kerületet érintő szabályozási keretterv módosítása során a közgyűlés egyetértett azzal, hogy a III. kerületi Bécsi út mentén egy nagyobb területet beépíthessenek például áruház céljára. A javaslat ellen egyedül Bánsági György (MSZP), a környezetvédelmi bizottság elnöke szavazott. A politikus nehezményezte, hogy egyre inkább fogy a fővárosban a zöldterület.


Egyetértett a közgyűlés azzal, hogy a főváros az államtól átvegye a tabáni tenisztelepet. A sportcentrumot, amelyet kormánypárti és ellenzéki politikusok is évtizedek óta használnak, 30 évre haszonbérletbe adják a jelenlegi üzemeltető alapítványnak. Ezzel a főváros sportéletének fejlesztésébe nem vonják be a kilenc teniszpályát, az alapítvány viszont ezután lemond a vagyonkezelői jogáról.

Címkék: Belföld: Mozaik