Csak szeptembertől kell adminisztrálniuk a háziorvosoknak

Szeptember 1-jére tolódott ki az a határidő, amely után a házi- és gyermekorvosoknak adatot kell szolgáltatniuk betegeikről.

Egy tavaly decemberi kormányrendelet szerint március 1-jétől az alapellátásban dolgozóknak többletadatokat kellett volna szolgáltatniuk az egészségbiztosító felé. Ezt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nehezményezte, mondván, a plusz adminisztrációs terhek miatt vagy többet várnak a betegek, vagy kevesebb idő jut rájuk. Ezért a kamara csütörtökre megbeszélést kezdeményezett. Az egyeztetésen jelen voltak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Alapellátási Intézet és a szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselői is.

Rácz Jenő elmondta: konszenzus született a felek között abban, hogy hosszabb felkészülési időt kell hagyni az orvosoknak. Így szeptemberig lesz idő a tartalmi kérdések megvitatására, esetleges jogszabály-változtatásra és a gyakorlati felkészülésre – ismertette a szaktárca vezetője.

Éger István, a MOK elnöke a megbeszélés után kiemelte, hogy az adatszolgáltatás fontosságát a jobb betegellátás érdekében soha nem vitatták, csak annak „módszertanát” kifogásolták. Véleménye szerint a mostani megállapodás garancia lehet arra, hogy valóban minőségi, a beteg érdekeit is szolgáló adatokat nyújtsanak a háziorvosok. Ehhez megfelelő informatikai rendszer kell.

Címkék: Belföld