A rossz idő akadályozza a magyar barlangászok mentését

Rossz időjárási viszonyok akadályozzák az észak-olaszországi Canin-hegység barlangjaiban rekedt négy magyar barlangász kimentését. Az olasz alpesi hegyi mentőszolgálat csapata készen állt szerdán az Udine melletti Sella Neveában, hogy eljusson a Bila Pec-szakadék bejáratához, de a köd miatt a helikopterük egyelőre nem tudott a levegőbe emelkedni.

A mentőegység több száz méter alá akar leereszkedni a Canin belsejébe a négy szerencsétlenül járt magyar felkutatására, akiknek a tervek szerint pénteken vagy szombaton kell feljönniük a felszínre. Két magyar barlangász – egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő – vesztette életét a Júliai-Alpokban, mert betemette őket egy lavina, amikor kutatómunkájukat befejezve feljöttek a felszínre, és vissza akartak térni Sella Neveában lévő pihenőhelyükre. Egy harmadik magyar is velük volt a lavinaomláskor, de ő kisebb sérülésekkel megúszta a szerencsétlenséget. Az olasz hegyi mentőszolgálat kedden reggel talált rá a lavina áldozataira. A tízfős magyar kutatócsoport további három tagját szintén kihozták a barlangból, négyen azonban bent maradtak, mert folytatni akarják kutatómunkájukat.

Az Info Rádió értesülései szerint a magyarok jelenleg is a munkájukat végzik a barlangban, ahol biztonságban vannak, és szombatig van elég élelmük. Ugyanakkor a rossz időjárási körülmények miatt nem szeretnék, ha a barlangászok maguktól a felszínre jönnének, ezért várhatóan csütörtök reggel helikopterrel hozzák le őket a hegyről. „Felmegyünk, kiépítünk egy telefonvonalat, és megvárjuk a barlangászokat az éjszakázóhelyükön; ha az időjárás nem akadályozza meg, másnap reggel már biztonságban lesznek” – nyilatkozta az Infó Rádónak Ádám Zsolt, Olaszországban szolgálatot teljesítő magyar hegyi mentő. Ezen a környéken viszonylag gyakran történik baleset, telente a Júliai-Alpokban kifejezetten sok hó esik, és gyakoriak a lavinák – tette hozzá.

Címkék: Belföld