Közel kilencven embert telepítettek ki belvíz miatt

Magyarországon szerdára 152 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága és újabb kilenc embert kellett belvíz miatt kitelepíteni, így már 87 embernek kellett kiköltöznie otthonából.

Batiz András kormányszóvivő szerdán közölte, hogy belvízvédelmi készültséget 10 területi vízügyi igazgatóság tart fenn 82 szakaszon. Első fokú árvízvédelmi készültséget összesen 414 kilométeren van. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtóirodájának szerdai közleménye szerint az érintett területeken 81 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, közülük Debrecenben III. fokozatot.

Huszonhét település II. fokozatú készültséget tart: Tiszakarád, Tiszabercel, Levelek, Paszab, Fegyvernek, Kenderes, Kunhegyes, Kisújszállás, Tiszatenyő, Kunszentmárton, Püspökladány, Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Görbeháza, Bucsa, Dévaványa, Cibakháza, Jászkisér, Hunyadfalva, Örményes, Karcag, Tiszapüspöki, Szajol, Kertészsziget, Kondoros, Körösladány, Szeghalom.

Debrecen külterületén kizárólag az államilag előírt területek védelmével összefüggésben rendeltek el III. fokú belvízvédelmi készültséget, ezeken a területeken nincsenek lakóépületek – közölte a Vízügy műszaki irányító törzs ügyeletese az MTI-vel hozzátéve, ezeken a külterületeken kiépített védművek vannak.

Békés megyében nem fenyeget lakóingatlanokat belvíz és kitelepítésekre sem került sor – közölte az MTI-vel a megyei önkormányzat sajtószóvivője. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében 17 ezer hektárra növekedett, és a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültséget kellett elrendelni – tette hozzá Bod Péter, a megyei védelmi bizottság operatív törzsének szerdai ülését követően. Az önkormányzatok közül kilencben tartanak fenn másodfokú belvízvédelmi készültséget, közöttük Dévaványán, Kondoroson és Köröstarcsán.

A KvVM tájékoztatója szerint csütörtök reggelig a déli ciklon hatására a vízgyűjtők déli és keleti vidékén várható 1-5 mm csapadék, főként eső formájában. Csütörtökön gyengül, majd pénteken, szombaton ismét erősödik a ciklonális hatás. A hét végén a délnyugati területeken, déli, illetve a középső vízgyűjtőkön várható többfelé csapadék, ennek mennyisége területi átlagban, 12 órás bontásban általában 5 mm alatt marad. A síkvidéken eső, a magasabb részeken hó valószínű. A jövő hét első felében csökken, majd ismét nő a csapadék kialakulásának valószínűsége.

Az elmúlt 24 órában csak a keleti vízgyűjtőkön volt 5-10 mm csapadék, míg a többi területen mindenütt 3 mm alatti értéket mértek. A Tiszán és a Bodrogon 40-80 cm-es vízszintemelkedés mérhető, de ez még messze van a fokozat elrendeléséhez szükséges vízszintektől. A Körösökön a külföldi felső szakaszokon újabb árhullám indult el. Védelmi fokozat közeli vízszintek alakultak ki a Tarnán is.

Az enyhe idő következtében megindult hóolvadás miatt a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán és a Sebes-Körös torkolatánál is árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Továbbra is I. fokú készültség van a Krasznán, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón és a Fekete-Körösön. A Berettyó határszelvényében szerdára már meg lehetett szüntetni a készültséget.

Címkék: Belföld: Mozaik