Felfüggesztett szabadságvesztést kapott Bácskai

Első fokon egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a katonai bíróság Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét a Kulcsár-üggyel összefüggésben bűnpártolás miatt szerdán. A dandártábornok mégis úgy véli, helyesen cselekedett, amikor értesítette a rendőrséget.

Helyesen cselekedett, amikor értesítette a rendőrséget, hogy a Pannonpast-ügy iratait veszély fenyegeti a K&H Equities Rt.-nél – mondta Bácskai János dandártábornok az utolsó szó jogán, az ellene hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán. Hozzátette: a rendőrség tájékoztatásáról mindenképpen dönteni kellett, s bár az ezt követő tevékenységben lehet hibát találni, de nem volt bűnös szándék, és bűncselekmény sem történt – hangsúlyozta a maffiaellenes központ korábbi vezetője.

A dandártábornok kiemelte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai – Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetései alapján – tudhatták, hogy a brókercég befektetési tanácsadó üzletága vezetője az általa elkövetett bűncselekmény miatti felelősségre vonást elkerülendő szeretné, hogy a rendőrség a PSZÁF előtt vigyen el iratokat.

Bácskai a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítő jegyzőkönyvek bizonyítékként történő felhasználásával kapcsolatban elmondta: titkosszolgálati eszközöket kizárólag célhoz kötötten, adott személy és konkrét bűncselekmény kapcsán lehet felhasználni. A tábornok hozzáfűzte, hogy szakmai szempontból az lett volna a helyes, ha telefonjának lehallgatását az első gyanús jelre elrendelik.

A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az első fokú ítéletet és új eljárást rendeltek el.


Az eljárás során a dandártábornok tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését, védője pedig mindkét vádpontban a felmentését kérte.

Címkék: Belföld