Újabb hannoveri villamosokat vásárolhat a főváros

Gazdaságossági számításokkal alátámasztott előterjesztést kért hétfőn a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága a főpolgármestertől arról, hogy a nagykörúti Ganz-villamosok felújítása helyett nem célszerűbb-e újabb hannoveri villamosokat venni.

A BKV Zrt.-nek szánt ez évi 10 milliárd forintos fővárosi támogatás kapcsán vita alakult ki a testület ülésén a villamosok felújításáról. A tavalyinál 500 millió forinttal nagyobb önkormányzati támogatásról csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az összeget járművek, villamos- és HÉV-pályák, mozgólépcsők felújítására, villamos remizek korszerűsítésére és a nagykörúti villamosok áramellátásának korszerűsítésére költenék.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület többször is felvetette a vitában, hogy a hárommilliárd forintos villamos-felújítási program helyett inkább vegye meg a főváros azt a 23 hannoveri villamost, amelyek eladását már évekkel ezelőtt kilátásba helyezte a német város. Bánsági György (MSZP) szerint egyértelmű, hogy a hannoveri villamosok jobb műszaki adottságúak a Ganz-villamosoknál, még akkor is, ha azokat szerelvényenként 100 millió forintért felújítják. Lakos Imre (SZDSZ) bizottsági elnök javaslatára a testület egy hónapon belül részletes előterjesztést kért a főpolgármestertől az újabb hannoveri villamosok vásárlásáról. Az új járművek a több mint 50 éves UV-villamosok helyét vehetnék át, például a 47-49-es vonalán.

A fővárosi önkormányzat 2001-2002-ben hétmilliárd forintért 76 darab, az 1970-es évek második felében gyártott hannoveri villamost vett.

Címkék: Belföld