40 embert telepítettek ki a belvíz miatt

Két megyében negyven embernek kellett elhagynia otthonát a belvízhelyzet miatt vasárnap - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap este.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Hajdú-Bihar megyében összesen öt lakóházból 29 embert kellett kitelepíteni. Ezeket részletezve elmondta, hogy Debrecen külterületén két tanyából kilenc embernek, Hajdúhadházán pedig öt lakóépületből 20 embernek kellett elhagyni otthonát. Dobson ismertetése szerint Szolnok megyében Karcag külterületén egy tanyából öt embert telepítettek ki, vasárnap este pedig hat embernek kellett elhagyni két lakóépületet a belvíz miatt. A szóvivő elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem volt kitelepítés, de Nyírbátorban nyolc lakóházat kellet védeni homokzsákokkal és szivattyúzással. Közlése szerint ebben a megyében Nyírbátor és Újfehértó településeken a legintenzívebb a védekezés.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke azt közölte, hogy a megyeszékhelyen harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, ugyanis a hirtelen olvadás és a nagy mennyiségű csapadék miatt rendkívüli belvízhelyzet alakult ki a város alacsonyan fekvő külterületein.

Kritikus a helyzet

A külföldi vízgyűjtőkön lehullott mintegy 30-40 milliméter eső és az olvadás miatt a Berettyón árhullám alakult ki, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) a folyón Darvas és az országhatár között elrendelte az első fokú árvízvédelmi készültséget – mondta Kóthay László védelemvezető. Beszámolt arról is, hogy kritikus a belvízhelyzet a térségben: a Tikövizig 12 védelmi szakaszából már 11-ben van védelmi készültség, ebből 5 szakaszon – a Berettyó-Sebes-Körös közén, a Hortobágy-Berettyó mentén, a Kálló, valamit a Kondoros mentén – másodfokú a készenlét. Kóthay László közlése szerint a térségben egy nap alatt 6 ezer hektárral, több mint 17 ezerre nőtt a vízzel elöntött földterület nagysága. Egy nap alatt 400 ezer köbméter vizet emeltek át a szivattyúk a befogadó csatornákba.

Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízkár-elhárítási főosztályának vezetője az MTI érdeklődésére vasárnap este elmondta, hogy ugyan hétvégén nem készültek pontos felmérések, de becslése szerint 100 ezer hektárt borít belvíz országosan. Közlése szerint a hétvégi napos idő biztosan növelte a belvizes területek nagyságát, hiszen olvad a hó és a víz nem tud beszivárogni a fagyott talajba.

Címkék: Belföld