Orbán: piacgazdaság helyett vadkapitalizmus van

Magyarországon ma nem piacgazdaság van, hanem kapitalizmus, de azon belül is vadkapitalizmus - mondta a Fidesz elnöke vasárnap Kunszentmiklóson egy kisgazda gyűlésen.

Vegyük észre azt, ami Nyugat-Európában történt; ott már véget ért a vadkapitalizmus, ott már piacgazdaság van – jelentette ki a Fidesz elnöke a zsúfolásig megtelelt sportcsarnokban tartott kisgazda országos gyűlésen több mint négyezer érdeklődő előtt. Orbán Viktor szerint piacgazdaságról akkor beszélhetünk, ha egyik fél sem tudja akaratát rákényszeríteni a másikra, hanem az együttműködés kerül előtérbe.


Orbán Viktor töltöttkáposztát kóstol a kisgazda országos gyűlésen (MTI)

Beismerte korábbi hibáikat

A Fidesz elnöke arra kérte a gyűlés résztvevőin keresztül a kisgazda társadalmat, a “vidéki Magyarországot”, hogy nagy számban menjenek el szavazni április 9-én. “Ha a vidéki Magyarország nem lesz képes arra, hogy olyan számban képviseltesse magát, mint a főváros vagy a nagyvárosok, akkor nem olyan kormány alakul, aki a vidékiek érdekeit fogja képviselni” – tette hozzá. A korábbi miniszterelnök emlékeztette a hallgatóságot a 1998-2002 közötti kormányzásra, amikor a jó dolgok mellett hibákat is elkövettek. Utalt arra, hogy a kormányzás első két évét elvesztegették a mezőgazdaságban, majd a második két évben a lemaradást behozták. Orbán Viktor szerint nem azért volt sikeres a 1998-2002 közötti időszak, mert olyan jó volt a kormány, hanem azért, mert volt önbizalma az embereknek. Az elmúlt négy évben “nem az ország zsugorodott össze, hanem a lelkünk” – mondta.

Program a gazdáknak

A gyűlés résztvevői kitörő tapssal fogadták, amikor bejelentette: a földet a lábunk alól kihúzni nem engedjük. A párt mezőgazdasági programjának több részletét is ismertette a Fidesz elnöke. Mint mondta, el fogják indítani a gazdák hitelének átütemezését. A vezetésével megalakuló kormány 20-30 éves gazdahiteleket indít, és 2007 végéig befejezi a résztulajdonok kiadását és az osztatlan földek felosztását, úgy, hogy végre átlátható tulajdonosi szerkezet alakuljon ki Magyarországon.

A külföldiek földvásárlásával kapcsolatban kijelentette: Magyarországon például az osztrákok pontosan annyi földet vásárolhatnak majd, mint amennyit a magyarok vásárolhatnak Ausztriában. Határozottan kijelentette: nem hunyhatunk szemet a bujtatott külföldi földvásárlások gyakorlata felett. A Fidesz elnöke beszélt arról, hogy nem lesz könnyű megoldani, de létre kell hozni a kis-és közepes feldolgozók láncolatát, ahol a magyar vállalkozók lesznek a tulajdonosok. Véleménye szerint hozzá kell segíteni a gazdákat, hogy a kereskedelem is a kezükbe kerüljön: magyar kereskedelmi láncokat kell létrehozni.

Négy évre szép program ez, de a következő kormánynak küldetése lesz – mondta végezetül.