MDF: kedvezményes laptopot minden egyetemistának

Az MDF és az Ifjúsági Demokrata Fórum programot dolgozott ki arra, hogy a főiskolai és egyetemi hallgatók tanulmányaik alatt napi 250-300 forint részletfizetéssel juthassanak laptophoz.

Erről Almássy Kornél, az MDF alelnöke, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke számolt be vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus elmondása szerint a diákhitel-központhoz irányítanák a program lebonyolítását. Az MDF értékelése szerint ez a megoldás csekély állami támogatással járna, a hallgatónként 8 ezer forintos jegyzett támogatás 20 százalékos emelésével, ami hozzávetőleg 1 milliárd forint kiadást jelenthetne a költségvetés számára. A számításoknál egy jó minőségű laptop árát, 200 ezer forintot vettek alapul. A program beindítása után komoly piaci versenyt is várnak, ami további árcsökkenéshez vezethet, beleértve az amúgy is egyre fejlődő olcsóbb, “fapados laptopok” körét. Almássy Kornél hozzáfűzte, hogy szándékuk szerint a diákhitelt is felhasználhatnák a laptopok megvásárlására a hallgatók.

Almássy Kornél azzal indokolta a program szükségességét, hogy értékelésük szerint a Sulinet Expressz nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel alapvetően a jómódúak számára nyújtott segítséget. Azok a diákok, akik nem tudnak hosszabb ideig nélkülözni 60 ezerforintot, az adó-visszatérítést nem tudják igénybe venni. Az MDF politikusa szerint ez is közrejátszott abban, hogy a magyar hallgatók számítógépes ellátottsága még mindig messze van az európai átlagtól, illetve elmarad a térség átlagától is.

Az MDF célja még az ingyenes internet-hozzáférés bővítése is, mivel az egyetemi, kollégiumi internet-termek túlzsúfoltak és csak néhány kávéházban és étteremben férhetnek a laptoppal rendelkezők ingyenes nethasználathoz. A párt az egyetemek, a kollégiumok, a campusok területén építené ki az ingyenes internet-hozzáférést Wi-Fi hálózat segítségével, amely ingyen áll az egyetemek rendelkezésére.

Címkék: Voks 2006: Hírek