Belvízveszély országszerte

Belvíz miatt több mint 800 alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak mintegy 100 településre az elmúlt 24 órában, az időjárás-előrejelzések alapján rosszabbodhat a helyzet.

A katasztrófavédelem szóvivője Dobson Tibor elmondta, hogy a tűzoltóknak pincékből, garázsokból kellett a vizet eltávolítaniuk, mintegy 100 településen vonultak ki lakóházakhoz, homokzsákokkal védekezni a belvíz ellen. Kitelepítésre nem került sor, személyi sérülés nem történt. A szóvivő szerint a várhatóan enyhe, csapadékos időjárás miatt fokozódhat a belvíz.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy az átfolyók, árkok, átereszek karbantartása rendkívül fontos, mert a legtöbb elöntés oka, hogy elmarad ezek megtisztítása. Az elmúlt 24 órában Hajdú-Bihar megyében főként Püspökladányt, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Hajdúböszörményt, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Karcagot, Kunhegyest, Kisújszállást, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértót és Kemecsét, Bács-Kiskun megyében Kerekegyházát, Kecskemétet, Tiszakécskét, Pest megyében pedig Gyömrőt, Nagykátát és Tatárszentgyörgyöt sújtotta a belvíz.

A nagyobb városokban a tűzoltóknak a közintézmények tetőzetéről, ereszéről is el kellett távolítaniuk a jégcsapokat, hótömböket a balesetek megelőzése érdekében.

Címkék: Belföld