Sarkalatos pont az egészségügy

A kormánypártok abban egyetértenek, hogy mindenképpen át kell alakítani az egészségügyet, de a hogyan még mindig nem tisztázódott. Az SZDSZ több-, míg az MSZP egybiztosítós modellt szeretne.

A két kormánypárt egyetért abban, hogy a következő parlamenti ciklusban végre át kell alakítani az egészségügyet, amelyben a biztosítási elvnek kell érvényesülnie, de továbbra is eltérő állásponton vannak a biztosítók számát illetően – közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter, miután részt vett az SZDSZ hétfői frakcióülésén. Hozzátette: a 100 lépéssel beléptünk a reformok előszobájába. Mint mondta, az átalakítás során figyelembe kell venni a valódi szükségleteket, és ki kell küszöbölni a jelenleg meglévő esélyegyenlőtlenségeket.

„Az jó, amit a miniszter úr mondott, hogy beléptünk a reformok előszobájába, van aki belép, körülnéz, és azonnal bevágja az ajtót, és kívül marad, ez a konzervatív álláspont, amelyik azt mondja, hogy államosítsuk vissza a magyar egészségügyet” – fogalmazott Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Hangsúlyozta: a liberálisok szerint eleget tartózkodtunk már a reformok előszobájában, és most már tovább kell lépni, mert az elmúlt négy év összes pozitívumával együtt sem sikerült a magyar egészségügyet másik pályára állítani.

A két kormánypárt programjai közötti egyik sarkalatos pont az egészségügyi elképzelések. Az SZDSZ ugyanis a több-biztosítós modellt tartja a legcélravezetőbbnek, azaz, ahogy Kuncze fogalmazott, a biztosító egyszerre képviseli a betegek érdekeit, és tartja működőképes állapotban az intézményeket, eközben pedig a biztosítók egymással versenyeznek a biztosítottakért. Ezáltal emelkedne a szolgáltatások színvonala, megszűnne a hálapénz, és tiszta, átlátható, ellenőrizhető viszonyok jönnének létre.

A szabad demokrata koncepció megtiltja a biztosítóknak, hogy szelektáljanak a biztosítottak között jövedelemnagyság és egészségi állapot szerint. Mindenkit be kellene fogadniuk, aki jelentkezik. A piaci szereplők között kiegyenlítő kassza működne súlyozva, a biztosítotti kör korösszetétele és egészségi állapota szerint illetné meg őket a normatíva. Nyereségük nem az alapbiztosításból származna, hanem abból, hogy kiegészítő magánbiztosítási csomagokat kínálnának ügyfeleiknek.

A nagy kockázat miatt veti el az MSZP a több-biztosítós modellt, és helyette a meglévő egyet szedné ráncba, azaz az OEP működését helyezné piaci alapokra. Hárompilléres biztosítást vezetnének be: az alapszolgáltatás állampolgári jogon járna, a második szint a járulékfizetőket illetné meg; a harmadik szinten, az extra szolgáltatások terén jelenhetnének meg a magánbiztosítók.

Címkék: Voks 2006: Hírek