Benyújtották a főváros költségvetési tervezetét

A jövő héten elfogadhatja idei, mintegy 417 milliárd forintos kiadást és több mint 53 milliárd forintos hiányt tartalmazó költségvetését a fővárosi önkormányzat - közölte a fővárosi MSZP-frakció vezetője az MTI-vel hétfőn.

Gy. Németh Erzsébet elmondta, hogy a hétvégén a fővárosi képviselőkhöz eljuttatott tervezetről jövő csütörtökig tovább egyeztetnek koalíciós partnerükkel. A politikus a büdzsé részleteiről, illetve módosító javaslataikról nem kívánt nyilatkozni.

A Főpolgármesteri Hivatal által összeállított tervezet szerint a hiány többségét a korábban megkötött különböző jellegű hitelek lehívásával, 25 milliárdot pedig egy új hitelfelvételi szerződéssel biztosítanak.

A múlt évi 422 milliárd forintos módosított költségvetésében szerepelt 25 milliárd forintos szindikált hitelt tavaly nem vette fel az önkormányzat. Az októberben megkezdődött hitelfelvételi eljárás a közbeszerzés miatt elhúzódott, várhatóan márciusban valósul meg – rögzíti a büdzsé tervezete.

A javaslatból egyebek közt kitűnik, hogy a fővárosnak jelenleg több mint 112 milliárd forintos adóssága van. Az idei évre tervezett 124 milliárd forintos működési bevételből több mint 74-et az iparűzési adóból remélnek. Az áprilistól kivetett ingatlan luxusadóval kapcsolatban nem tartalmaz bevételt a tervezet.

A közel 417 milliárdos forintos kiadásból 208-at működésre, 154-et beruházásokra, 19-et felújításokra, 15-öt a hitelek törlesztésére szánnak. A büdzsé 15 milliárdos céltartalékot és négymilliárd forintos általános tartalékot tartalmaz.

Címkék: Belföld