MDF: cél a magyar autonómia biztosítása

Az MDF nemzetpolitikájának legfontosabb célja a Kárpát-medencében élő magyar közösségek autonómiájának biztosítása – közölte Csapody Miklós, és hozzátette: az MDF minden nemzetpolitikai elgondolást abból a szempontból vizsgál, hogy az támogatja-e a szülőföldön maradást.

Az MDF szükségesnek tartja annak rögzítését a belső jogban és a nemzetközi dokumentumokban, hogy a Magyar Köztársaság a szomszédos államok magyar nemzetiségű állampolgárait a magyar kulturális nemzet tagjainak tekinti – jelentette ki. Szükségesnek tartják az EU több tagállamában is létező, külhoni állampolgárság bevezetését, amelynek célja az anyaországgal fenntartott kapcsolatok intézményi megerősítése, valamint kezdeményezik, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok választójogát ne korlátozzák.

A politikus hangsúlyozta: az MDF szülőföldön maradást támogató javaslatai között szerepel a magyar autonómiatörekvések határozott képviselete. A párt javasolja, hogy az állam stratégiai vásárlásokkal, ugyanakkor a magyar magántőke vállalkozásait állami garanciavállalással is támogatva, fokozottabban vegyen részt a szomszédos államok gazdasági és pénzügyi életében – mondta. Javasolja még, hogy a személyi jövedelemadó meghatározott része legyen felajánlható a határon túli magyarság oktatási-kulturális céljainak támogatására.

Törvényben kellene megállapítani a költségvetés ezrelékben pontosan meghatározott hányadát, amit a határon túli magyarság támogatására fordítanak – fűzte hozzá. A képviselő szerint szükséges a nemzeti önazonosság fönntartására irányuló kulturális és oktatási-nevelési támogatások összegének emelése. Mint mondta, végre kell hajtani a Magyar Állandó Értekezlet intézményének reformját, ugyanis „a magyar–magyar kapcsolatok legmagasabb szintű kapcsolati formája régóta működésképtelen”, tanácskozásai a nem odavaló pártpolitikai küzdelmek terepévé váltak.

Csapody Miklós kitért rá, hogy fel kell állítani a határon túli magyarok bizottságát, valamint egy magyar diplomáciai akadémiát, amely a pártpolitikától mentes diplomáciai kar kinevelését biztosíthatná. Az EU kül- és biztonságpolitikai keretein belül szükséges a kétoldalú politikai és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítése világszerte, és aktívan részt kell venni a globalizálódott terrorizmus elleni, nemzetközi összefogásra épülő küzdelemben.

Címkék: Voks 2006: Hírek