Emlékezés a turulnál: visszakozott a KDNP

Az SZDSZ azt kifogásolta, hogy a Fidesz választási szövetségese "Budapest elestére" kíván emlékezni jövő vasárnap. A Keresztény Demoktrata Néppárt (KDNP) szóvivője azóta pontosított: ökumenikus megemlékezés lesz a turulszobornál.

Csütörtökön Ungár Klára, a liberális párt helyi képviselő-jelöltje arra szólította fel a Fidesz elnökét: Orbán Viktor vállaljon felelősséget a KDNP tettéért – írja a Népszava. Ungár feltette a kérdést: vajon a Fidesz mekkora engedményt kíván még tenni a szélsőjobboldalnak a hatalomért? A liberális politikus közölte: aki az orosz csapatok 1945-ös bevonulásának évfordulóját Budapest elesteként éli meg, “az a nácik és nyilasok nézőpontját választja”. Válasz nem érkezett, nem is fog, mert mint Révész Máriusz, Fidesz-szóvivő lapunknak elmondta: Ungár Klára “szokásos butaságaival” nem kívánnak foglalkozni.

Egy nappal később az SZDSZ egyik ügyvivője fordult nyílt levélben Orbán Viktorhoz és Semjén Zsolthoz, a KDNP elnökéhez. Horn Gábor arra kíváncsi, hogy Orbán osztja-e a szövetségesei véleményét és ő is Budapest elesteként értékeli-e a nácik kivonulását. Horn szerint “az a nap csak a náciknak és a nyilasoknak volt vereség, mindenki másnak az ostrom és a háború végét jelentette”.

Eközben pénteken már nem volt látható a KDNP honlapján a “Budapest 61 évvel ezelőtti elestére” megemlékező rendezvény meghívója. E helyett egy Horn Gábornak szóló válaszlevél olvasható a honlapon, miszerint a KDNP és az MKDSZ XII. kerületi szervezete 12-én a Hegyvidék világháborús áldozatairól kíván megemlékezni ökumenikus imával.

Lukács Tamás, a párt szóvivője lapunknak mindezt azzal magyarázta: félreértés történt, melyet tisztáznak a helyi pártszervezettel. Mint mondta: “jószándékú dolgot bután fogalmaztak meg”. Hangsúlyozta: neonáci eszmékkel már csak azért sem lehet összemosni a pártot, mert az a fasiszta diktatúra ellen alakult, alapítói pedig “Szálasi börtönében ültek”.

Címkék: Voks 2006: Hírek