Nem lépne koalícióra az MDF

Az MDF elsősorban nem arra készül, hogy parlamentbe jutása esetén koalíciót kössön valamelyik nagy párttal, sokkal inkább egy leendő kormány kívülről való támogatását tartják elképzelhetőnek a Népszava információi szerint.

A pártban többen úgy vélik, ha az MDF parlamenti párt tud maradni, akkor a cél az, hogy 2010-re jelentősen megerősödjön, és esetleg miniszterelnököt tudjon adni az országnak. Egyes MDF-en belüli vélemények szerint koalíción kívül sokkal jobban fenntartható az önállóság. Fontosnak tartják azonban, hogy az országért felelősséget vállaljanak, ezért jöhet szóba a külső támogatás: a fórum értesüléseink szerint jelenleg nem zárja ki sem egy MSZP-, sem egy Fidesz-kormány külső támogatását.

A lap információi szerint az MDF-ben olyanok is vannak, akik szorosabb együttműködést is el tudnának képzelni a Fidesszel, a legfelső vezetés azonban már szinte teljes mértékben kizárja ezt. Ezt erősítheti, hogy a Fidesz–KDNP–MDF-jelöltként induló Gémesi György és Sisák Imre szinte biztos, hogy nem lesz ott a fórum országos listájának első 25 jelöltje között, vagyis azok között, akikről az MDF úgy véli, van esélyük, hogy listáról a parlamentbe jussanak.

Az elmúlt napokban egyébként többször is nyilatkozott az MDF elnökhelyettese az esetleges partnerekről. Hock Zoltán azt mondta, a választások után döntenek az esetleges együttműködésről, a pártnak nincsenek eredendően ellenfelei és barátai. Azt is kijelentette, ha nem találnak olyan politikai erőt, amellyel programjuk összeegyeztethető, akkor valószínűleg nem kötnek megállapodást.

Címkék: Voks 2006: Hírek