A bérgarancia intézményt erősítené a kormány

A bérgarancia intézmény erősítését tervezi a kormány: a különféle törvénymódosítások előkészítése már megkezdődött, de azokat feltehetően már csak az új parlament tudja elfogadni - közölte Csizmár Gábor. A Fidesz szerint a kormány a cégek számára kívánja megkönnyíteni az emberek elbocsátását.

Csizmár Gábor közölte: többféle intézkedést készítenek elő. Így például a munkaügyi felügyelők felhatalmazást kapnának arra, hogy ne csak a minimálbér, hanem a munkaszerződésben, illetve a kollektív szerződésben szereplő bértételek kifizetését is számon kérhessék a munkáltatóktól.

Mivel a felszámolási eljárás során a munkavállalók csak igen hosszú idő után jutnak hozzá elmaradt keresetük, illetve a végkielégítésük egy részéhez, a kormány javasolja, hogy az állam azonnal teljesítse ezeket az elmaradt kifizetéseket. Ezt követően a munkavállalók helyett az állam vegyen részt a felszámolási eljárásban a követeléseket érvényesítve. Az elmaradt bérkifizetések esetén már egy munkavállaló is kezdeményezhetné a felszámolást a jogos járandósága teljesítése érdekében.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a jelenlegi bérgarancia lehetőségen kívül a munkáltatók adókedvezmény igénybe vételével biztosítótárasággal is bérgarancia szerződést köthessenek a munkavállalóik javára, és a munkavállalóknak is lehetőségük legyen ilyen biztosítás megkötésére. A munkavállalók jogbiztonságát erősíti majd az az intézkedés is, hogy szándékaik szerint a szakszervezetekkel közösen országos ingyenes jogsegélyszolgálatot hoznak létre az év végéig. A jogsegélyszolgálat tanácsokat adna a munkahelyi érdek- és jogvitákban, a jogi eljárásokban is képviselné a munkavállalókat – hangsúlyozta a miniszter.

A Fidesz szerint a Medgyessy-Gyurcsány-kormány új munkahelyek teremtése, a meglévő munkahelyek védelme helyett az elbocsátások megkönnyítésével tovább akarja növelni a munkavállalók kiszolgáltatottságát”. Magyarországon ma több százezer ember dolgozni akar, de nincs rá lehetősége. „Mindemellett a hatalom a cenzúra eszközeivel még azt is megpróbálja megakadályozni, hogy a nyilvánosság megismerhesse a munkanélküliség növekedésének valódi számait” – áll a párt közleményében.

Címkék: Voks 2006: Hírek