20060131_116579

Privát portfólió Rovatunkban három különböző stratégiájú fiktív befektetőnk portfóliójának alakulását követjük nyomon. A 2005. január 3-ai induláskor a csomagok értéke 3-3 millió forint volt. Jó hetet tudhatnak maguk mögött a fejlett részvénypiacok, amiben szerepe volt a mérséklődő olajárnak, valamint néhány kedvező vállalati gyorsjelentésnek. A dollár kismértékben erősödött Alan Greenspan utolsó kamatdöntése előtt. A konzervatív Tamás [...]

Privát portfólió
Rovatunkban három különböző stratégiájú fiktív befektetőnk portfóliójának alakulását követjük nyomon. A 2005. január 3-ai induláskor a csomagok értéke 3-3 millió forint volt.

Jó hetet tudhatnak maguk mögött a fejlett részvénypiacok, amiben szerepe volt a mérséklődő olajárnak, valamint néhány kedvező vállalati gyorsjelentésnek. A dollár kismértékben erősödött Alan Greenspan utolsó kamatdöntése előtt.

A konzervatív Tamás örömmel vette a forint hét végi gyengülését, amit az váltott ki, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet negatív kilátással látta el a magyar devizaadósság besorolását. Ami a hitelfelvevőknek rossz hír, az jó a devizában megtakarítóknak. Tamás portfóliójának legjobban teljesítő eleme ezért a nemzetközi kötvényalap volt. Úgy gondolja, jelentős forinterősödésre egyre kevésbé kell számítani, ellenkező esetben, azaz ha tovább gyengülne a magyar valuta, gyorsan fialhat e befektetése. Így a devizalapú befektetési jegyek megtartása mellett döntött. Másik két alapja is hozott a konyhára – igaz, a szokott szerény mértékben. Ezeknél sem gondolkodik változtatáson.

A középutas Réka ezúttal nem olyan boldog, mint legutóbb. Az elmúlt hét remek teljesítménye után portfóliója minimális mértékben gyarapodott csak, de ez nem szegi kedvét. Miután meghozta döntését a régiós részvényalap befektetési jegyeinek megvásárlásáról, kitart ötlete mellett. Amíg kézzelfogható jelét nem látja annak, hogy csökken a Közép-Európába áramló tőke mennyisége, addig nem nyúl a CA alaphoz. Folyamatosan másról sem hall, minthogy a Budapesti Értéktőzsde oldalazó mozgása mellett a régió börzéi szárnyalnak. Biztatónak találja az új lehetőségeket is. Reméli, hogy alapja részt vett a nemrégiben záruló Erste részvényjegyzésében, valamint a térség egyik legnagyobb vállalata, a Gazprom esetében is bízik abban, hogy van még tartalék. Az, hogy e részvények külföldiek számára is hozzáférhetővé válnak, nem elhanyagolható momentum a régiós részvénypiaci trend szempontjából.

A kockáztató Ádám végre nagyot szakított. A Kínában biotrágyát előállító cég, a Bodisen Biotech Inc. árfolyama közel 25 százalékot ugrott egy hét alatt, és a forinttal szemben erősödő dollár is a portfólió gyarapodását segítette. A piac a Bodisen ez évi kilátásait pozitívan ítéli meg, ugyanis a pekingi kormány bejelentése szerint megszüntetnek egy 1958 óta fennálló gyakorlatot a farmerek megadóztatásáról. Azoknak így több pénzük marad – jó esetben a Bodisen termékeire. Elragadtatni viszont nem akarja magát, ezért hideg fejjel gondolkodva úgy dönt, elhozza a nyerőt, s eladási megbízást ad papírjára 21,85 dolláron. A részvény erősen túlvettnek tűnik, ezért nem akarja megkockáztatni, hogy szép hozamából vissza kelljen adni. Másik amerikai részvénye, az előző heti nagy zakó után konszolidálódó Elan gyógyszergyár is tudott kicsit gyarapodni, azonban az óvatosság itt sem árt. Ekkora „perec” után sokszor jön még egy, ezért fenntartja, csak feljebb húzza veszteségbehatároló megbízását, amely a 14,30-as szintre esésnél lép életbe. Bár Démász részvényeivel sikerült jól sáfárkodnia, Ádám a magyar piacon mostanában nem volt túl aktív. Ennek ellenére most támadt egy ötlete. Ha az OTP kurzusa 7205 forintig süllyedne, ott vesz 100 darabot. Ha ugyanis van még egy kis erő az év eleji lendületben, akkor a bankpapírra is rákaphatnak a befektetők. Ha nincs, akkor az S&P hitelminősítő okozta mini pánik alatti szinten, 7095 forinton megválik tőlük és a „megpróbáltam, legfeljebb egy bő százast bukhattam, nem jött be” gondolatmeneten túllépve újabb lehetőségek után néz.

Címkék: Címoldal