Divatdiktátorok a parlamentben

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint képviselőink egyre jobban öltözöttek, ráadásul stílusukkal egyre tudatosabban igyekeznek pártállásukat, gondolkodásmódjukat is kifejezni: Szili Katalin a felhangok nélküli politikust, Orbán Viktor a nép gyermekét, Gyurcsány Ferenc a sikeres üzletembert testesíti meg.

Dávid Ibolya maga választ

” Dávid Ibolya stylistja Dávid Ibolya” – mondta az MDF elnöke a FigyelőNetnek. Hozzátette: természetesen szívesen veszi a jó tanácsokat, de csak attól, aki jól ismeri őt. “A varrónőm ismeri a stílusomat és a színvilágomat, tudja, milyen anyagot vásároljon, hogy valóban hordjam is az elkészült darabot” – mondta Dávid Ibolya. Az Országgyűlés alelnöke lapunknak azt is elárulta, különleges alkalmak előtt Náray Tamás divattervezőnél szokott ruhát vásárolni. A pártelnök vonzódása a szép színekhez, anyagokhoz egyébként már gyermekkorában kialakult, amikor a család „manufaktúrájában” segédkezett, és függönyöket, szőnyegeket, falvédőket, terítőket szőtt.

Jálics Petra divattervező szerint az utóbbi években egyre több politikus fordul öltözködési tanácsokért szakemberhez, és ez látszik is. Véleménye szerint politikusaink ruházkodás területén megközelítik nyugat-európai szomszédainkat. „A zakók és az ingek általában rendben vannak, de nem mindig sikerül a megfelelő nyakkendőt kiválasztani. Itt valószínűleg az adott politikus, vagy feleség ízlése, nem a szakértő preferenciái érvényesülnek” – mondta Jálics Petra a FigyelőNetnek. Hölgyeknél is be kell tartani néhány kötelező szabályt. A politikusnő viseletének visszafogottnak kell lennie, de sálakkal, stólákkal, esetleg a Magyarországon még szokatlan kalappal lehet egyéni színt lopni a megjelenésbe – véli a divattervező.

A koncepciózus öltözködés egyre inkább szembeötlő a politikusok megjelenésében, Lazarovits Szilvia, a Nők Lapja divatrovatának vezetője szerint. Hozzátette, a koncepció olykor félrevisz: „Gyurcsány feltűnően kockás ingben próbálja magát a civil lakossággal elfogadtatni, miközben látszik, hogy nem a sajátja”. A szerkesztő szerint sikeresebb kísérlet Orbánnál a magas nyakú pulóver, hiszen azt mindenki tudja, hogy közel áll a sporthoz, negatív példaként említette azonban a gazdasági miniszter öltözködését: „Kóka úr nagyon divatosan öltözködik, de lehet, hogy egy fokkal vissza kellene vennie, hiszen nem az a dolga, hogy a legújabb trendet kövesse” – véli Lazarovits Szilvia. Ugyanez a probléma a legjobban öltöző (öltöztetett) politikusasszonnyal, Dávid Ibolyával is: a politika színtere nem feltétlenül divatbemutató. A fényes szatén, rózsaszín blézere egy korareggeli politikai műsorban nem szerencsés választás. Sokkal szimpatikusabb a kissé konzervatívabb megjelenésű Szili Katalin – fejezte be Lazarovits Szilvia.

Orbán és Gyurcsány: düftin kontra selyem

Néhány hónappal ezelőtt Orbán Viktor, hosszú hallgatás után ismét felszólalt a Parlamentben. Visszatérését új külső, új frizura és egészen egyéni öltözködési stílus kísérte. A Fidesz elnökének öltözködése azonban csak Gyurcsány Ferenc öltönyeinek, nyakkendőinek fényében nyeri el értelmét. A miniszterelnök az esetek túlnyomó részében sötét, modern szabású szövetöltönyt visel. Az ingek szinte mindig világosak, a fehér nem frekventált, de előfordul, kedvencei az egyszínű, élesen lecsapott, cápagalléros ingek, de alternatívaként megjelenik a csíkos és a kockás is. A nyakkendő hernyóselyem, és szinte kivétel nélkül csíkos és világos színű.


Ez az öltözködési stílus követi a nyugat-európai trendet, az üzenet egyértelmű: szakmájában és pénzügyeiben sikeres üzletembert látunk, aki nem veti meg az élet élvezeteit, igazi fogyasztó. Orbán Viktor ruházatának valamennyi eleme tudatosan az ellentéte Gyurcsányénak. Gyurcsány finom szövetből való egyszínű öltönyöket visel, Orbán viszont durva tweed- és düftinzakót, pantallóval. Mindkettőjük zakói sötétek, de a Gyurcsány-féle, az alakot hangsúlyozó szabás helyett Orbánnál bővebb kidolgozással találkozni, a zakók egyszerre hatnak elegánsnak és lezsernek. A tweed nincsen divatban, ezért egyszerre ódivatú és eredeti. Orbán Viktor valószínűleg nem konfekcióból vásárol, mégis a bő zakók a tömegáru érzetét keltik, nem úgy Gyurcsány öltönyei, amelyekről ordít, hogy jó kezű szabó munkái.

Gyurcsány világos, a legutolsó divat szerint szabott és színezett, egyszínű ingekben utazik, Orbán ingei ezzel szemben túlnyomó részt sötétek, szinte mindig mintásak, és nem a legfrissebb módi szerint varrtak. Az Orbánon megfigyelhető nyakkendők is tudatos választás eredményei: Gyurcsány csíkos és világos nyakkendői helyett mindig sötét és egyszínű nyakkendőket láthatunk az exminiszterelnök nyaka körül. Orbán feszesebbre, Gyurcsány lazábbra köti. Míg Gyurcsány a tőkeerős, piacból élő üzletember-fogyasztó benyomását kelti, Orbánnál sokkal összetettebb és körmönfontabb a kép. Orbán a formális ruházkodás terén uralkodó kortárs-trendet hetykén elutasító értelmiségit és a formális öltözködésnek reprezentatív jelleget tulajdonító, de anyagi erőforrásaiban korlátozott lehetőségű munkást egyszerre testesíti illetőleg szólítja meg. Gyurcsány öltözködésével az átlagember fölött helyezkedik el, Orbán az átlagember akar lenni.

Dávid Ibolya: divatdiktátor és maffiózófeleség

Az FN három ismert női politikus viseletét is elemezte. Az egyik legszínesebb jelenség – a szó szoros értelmében – Dávid Ibolya. A magyarok egyszerre tartják a legjobban és a legrosszabbul öltözködő női politikusnak. Nem véletlenül: a legeredetibb szabású, legmerészebb színű kosztümöktől kezdve a katonai zubbonyra emlékeztető blézerig és konyhai függönyhöz hasonlatos blúzig mindent felvesz. „Két alapvető stílusa van, egyfelől kedveli az élénk, úgynevezett púderszíneket, a rózsaszínt, a halványzöldet, a halványkéket, és jelen van a piros is, másfelől pedig a szürke, barna, és fekete is feltűnik” – mondta Felkai Eszter divatszakértő a FigyelőNetnek. Dávid Ibolya egyszer fiatalos és bátor, máskor megdöbbentően nőietlen és konzervatív. Egyszer a legmerészebb színekben pompázik, világoskék kosztűmhöz rózsaszínű blúzt vesz fel, nyitott gallérral jelenik meg, alakot kiemelő kivágott blézerbe bújik, vagy Chanel-kosztümben feszít, figyelemfelkeltő, hatalmas zsebekkel, térd fölé érő szoknyával. Máskor nyakig begombolt, termőföld színű blézerben láthatjuk viszont, barna sállal, vagy a férfiasító, a szakértők szerint a divat zsákutcájának számító válltöméssel. Az üzenet, melyet a ruha közvetít sokfajta: Dávid Ibolya sikeres üzletasszony, divatdiktátor, aszkétikus, megvesztegethetetlen politikus és orosz maffiózófeleség.

Lamperth a divat zsákutcájában

Ezzel együtt Dávid az öltözködésében általában kiemeli nőiességét, ami Lamperth Mónika kollekcióira nem mondható el. Az ő ruhatárát is a teljes koncepciótlanság jellemzi, hacsak a magabiztosan divatjamúlt együttesek viseletét nem nevezzük annak. „Lamperth – noha olykor a kosztüm is megjelenik – Dáviddal ellentétben a szoknya, blézer formációt részesíti előnyben” – kezdte a belügyminiszter elemzését a szakértő. Véleménye szerint a miniszter nagy kedvelője a virágmintás elképzeléseknek és az élénk színeknek, mint a ciklámen, a zöld és a piros, a legünnepibb öltözék nála is a fekete és a fehér. A nőiesebb fazonokat elutasítja, ruhatára bő, lógó, sokszor hosszú blúzokban és ugyancsak bő blézerekben merül ki. Utóbbiak keskeny reverjük és válltömésük miatt kifejezetten férfias daraboknak tetszenek. „Új elemként jelenik meg viszont a bross, melyet a legtöbb összeállításához előszeretettel visel, javarészt vékony gyöngysorral” – mondta Felkai. A szakértő szerint Lamperth Mónika inkább hasonlít egy háziasszonyra, mint az ország (bel)ügyeit igazgató politikusra.

Szili: a letisztult elegancia képviselője

Szili Katalin semmilyen ékszert nem visel, semmilyen figyelemfelkeltő, extravagáns elemet. Az ő öltözködése a legletisztultabb a FigyelőNet által elemzett három hölgyé közül. Visszafogott ruházkodásában a pasztellszíneket helyezi előtérbe és az örök klasszikus fekete-fehér kombinációt. Mintás blézert vagy szoknyát, hivalkodó színeket nem lelünk ruhatárában, új elem viszont a sál viselete. Nála egy nő által hordható szinte valamennyi elegáns stílus elképzelhető: visel szoknya- és nadrágkosztümöt, szoknyát blézerrel és komplét is. Öltözködésében a felhangok nélküli politikusmodellt testesíti meg.

Címkék: Voks 2006: Hírek