Decemberben jobban szerették a politikusokat

Míg októberben és novemberben szinte minden politikusnak esett a rokonszenvmutatója, decemberben valamelyest javult a megítélésük – derült ki a Népszabadságban megjelent Szonda Ipsos-felmérésből.

Elsősorban a kormánypárti személyiségek lettek népszerűbbek, Lendvai Ildikó népszerűségi indexe például öt pontot emelkedett. Az év során a legnagyobb veszteség Magyar Bálintot érte. Nyitó pontszáma 46 volt, ám az érettségibotrány idején sokat veszített népszerűségéből, s ezt az időszakot nem is tudta teljes mértékben feledtetni, így 42 ponton zárta az évet. Gyurcsány Ferenc megítélése igen sokat változott az év során. Januárban 52 ponton állt, júniusig 44 pontra csökkent a népszerűségi indexe, majd egy hónap alatt 50 pontra tornázta fel magát, s ezt a szintet tartotta az elmúlt fél évben. Jelenleg 51 ponttal a lista élvonalába tartozik.

Orbán Viktor pontszámai közel azonosak, a hibahatáron belüli értéken némileg kevesebb a jelenlegi miniszterelnökénél. A Fidesz elnökének egyébként 2005-ben alig változott a megítélése, rokonszenvmutatója alig tért el az 50-es értéktől.

A népszerűségi listát egész évben a köztársasági elnök vezette, júniusig Mádl Ferenc, azóta Sólyom László személyében.

Címkék: Belföld