Az Ab dönthet a zsidó kisebbség ügyében

Maradéktalanul bízom abban, hogy az Alkotmánybíróság mielőbbi döntésével zöld jelzést ad mozgalmunknak, és lehetővé teszi, hogy megkezdhessük aláírásgyűjtésünket a zsidóság bejegyzett nemzeti kisebbséggé nyilvánításáért – mondta Szegő András, a Zsidó Kisebbség Népi Kezdeményezés egyik alapítója a még októberben megkezdett, a zsidó közéletet megosztó akcióról.

A Magyar Nemzet hétfői számában emlékeztetett: október 20-án „robbant” a hír, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken ha ezer érvényes aláírás gyűlik össze, a parlamentnek foglalkoznia kell a zsidóság kisebbségként történő bejegyzésének a kérdésével.

Ha ez megtörténik, a honatyák akár olyan döntést is hozhatnának, hogy a zsidóságot fölveszik a nemzeti, illetve etnikai kisebbség sorába, ami azzal járna, hogy a 2006. őszi kisebbségi önkormányzati választások nyomán kiépülhetnének a zsidó kisebbségi kulturális autonómia intézményei.

Az OVB döntése utáni óvási időszakban egy kilétét fel nem fedő személy kifogást nyújtott be az Alkotmánybírósághoz (Ab). Az Ab mindmáig nem hozta meg döntését.

Címkék: Belföld