Változnak a gyógyszerárak

Január elsejétől 95 olyan gyógyszer ára csökken a patikákban, amelyeket eddig is támogatott az állam, további 70 készítmény pedig januártól kerül fel a támogatási listára, 489 támogatott készítmény térítési díja pedig kis mértékben nő - közölte a kormányszóvivői iroda.

A többi támogatott gyógyszernél az átlagos áremelkedés még az egy százalékot sem éri el. A gyógyszergyártók és -forgalmazók az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tárgyalásainak eredményeként lemondtak az eredetileg tervezett áremelés több mint feléről. Az említett 95 gyógyszerért átlagosan 28 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a patikákban, ami átlagban 528 forintos megtakarítást jelent.

Ezzel egyidejűleg 489 támogatott készítmény térítési díja nő, de egyiké sem jelentős mértékben: az emelkedés összességében nem éri el az egy százalékot. Ez a legtöbb, összesen 225 gyógyszer esetében nem jelent nagyobb drágulást tíz forintnál, de még a legdrágább szereknél sem lesz több az emelkedés 65 forintnál – írja a közlemény.

A közlés szerint a jövő évi áremelés a gyártók és forgalmazók szándékai szerint eredetileg csaknem 1200 készítményt érintett volna, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kérésére több mint 600 gyógyszer esetében visszavonták a szándékukat.

Címkék: Belföld