Munkába álltak a közmunkások

Az országos közmunkaprogram valamennyi helyszínén dolgoznak már a közmunkások, jelenleg a legsikeresebbek a szociális gondoskodásra szervezett munkák - tájékoztatott Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke.

Az első tapasztalatok szerint a legkönnyebben a szociális gondoskodásra szervezett munkákra találtak jelentkezőket az önkormányzatok. Szolnok megyében például érettségizett fiatalok jutottak így munkához. A helyi munkaügyi intézmény szerint érdemes lenne ilyen irányú továbbképzésen is részt venniük a közmunkaprogramot követő további foglalkoztatásuk miatt.

Néhány körzetben – főként a szabadban végzett munkára – igen nehezen lehetett megszervezni a vállalt létszám foglalkoztatását. A munkanélküliek közül kevesen vállalkoztak erre, nem egy településen több mint száz munkanélkülivel kellett tárgyalni ahhoz, hogy 30 munkára vállalkozót találjanak.

A havonkénti költségnorma elérheti az egy munkavállalóra jutó 75 000-79 500 forintot is. A munka szervezhető például a rászorulók étkeztetésére, ápolására, bevásárlásra, takarításra, mosásra, állami, önkormányzati intézmények felújítására, a település tisztaságának javítására, a zöld területek, vízelvezető árkok, utak gondozására. A munkák hozzájárulhatnak a szociális bérlakások építéséhez, felújításához, az önkormányzati mezőgazdasági területek hasznosításához, ipari parkok előkészítéséhez. Munkák indíthatók a több önkormányzat összefogásával építendő szennyvíz- vagy más közműberuházások segítéséhez.

A pályázatok elbírálásánál előnyt élveztek azok az önkormányzatok, amelyek vállalták a munkákba bevontak legalább 5 százalékának legalább 3 hónapig tartó, támogatás nélküli továbbfoglalkoztatását. Előnyt jelentett az is, ha az önkormányzat vállalta a munkára jelentkezők felkészítő képzését. A hátrányos helyzetű térségek, csoportok bevonása a munkába szintén előnyt jelentett. A támogatás és a saját rész legalább 80 százalékát a bérre és járulékaira kell felhasználni. A támogatásból finanszírozható még utazási költség, munkaruha, képzés, munkaeszköz. Az anyag- és áfa- költségeket saját eszközökből kell finanszírozni – hangsúlyozta az elnök.

Címkék: Belföld: Mozaik