Az MSZP szerint csökkent, a Fidesz szerint nőtt a szegénység

Csaknem 110 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon az idei év végére 2003-hoz viszonyítva - közölte szakértői elemzésre hivatkozva Újhelyi István csütörtökön. A Fidesz szerint a szegénység ma nagyobb, mint 2000-ben volt.

Az MSZP alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a párt 2002-ben az egyik legfontosabb célként a szegénység enyhítését határozta meg programjában. A szegények száma ma Magyarországon 900 ezer és egymillió 70 ezer között mozog. Ez 110 ezerrel kevesebb a 2002-2003-as szintnél.

Újhelyi István a Tárki felmérésére hivatkozva elmondta, hogy 2003 és 2005 között csökkentek a munkajövedelmek egyenlőtlenségei, a fontosabb társadalombiztosítási és szociális jövedelmek ma összességében lényegesen nagyobb arányban jutnak el az alsó jövedelmi ötödhöz, mint az Orbán-kormány idején.

A kormány és az MSZP 2006-ban is folytatja ezt a politikát: jövőre a családok és a gyermekek támogatására 485 milliárd forintot fordít a költségvetés – tette hozzá a szocialista politikus. Ez az összeg 2002-ben – az előző kormány utolsó költségvetési évében – 352 milliárd forint volt – közölte.

“A Medgyessy-Gyurcsány-kormány három és fél év alatt nem tudott olyat tenni, amely javított volna a legnehezebb sorsú emberek helyzetén, a szegénység mára jóval nagyobb, mint 2000-ben volt” – írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott reagálásában Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője.

Sajnálatos, hogy Újhelyi István nincs tisztában kormánya tetteivel, ugyanis a családpolitikai támogatás átalakítására tett intézkedésekkel éppen a legjobban rászoruló, alacsony jövedelemből élő családok jártak a legrosszabbul – közölte az ellenzéki képviselő. Hozzátette: a kormány megszüntette a 13. havi családi pótlékot, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, valamint jelentősen leszűkítette a több gyermeket vállaló nagycsaládosok adókedvezményét; ezzel a változtatással a legszegényebb és legtöbbet vállaló családok támogatása csökkent a legnagyobb arányban.

Címkék: Belföld