Főváros: Podmaniczky top 20

Jövő júniusra készül el a Best of Podmaniczky-program, annak a mintegy húsz nagyberuházásnak a listája, amelyeket a városházán EU-támogatásra érdemesnek tartanak – írja a Népszabadság.

A megvalósítani kívánt projektek már évek óta szerepelnek a főváros terveiben, nagyjából ezekkel akart pályázni Budapest az Európa kulturális fővárosa címre is. Brüsszeli pénzből kívánják megvalósítani az észak-déli HÉV-ek belváros alatti összekötésével létrejövő 5-ös metrót, a főváros negyedik – a peremkerületeket összekötő – bulvárját, két Duna-hidat, valamint a gyűrű irányú villamosok meghosszabbítását.


A Fővárosi Közgyűlés december közepén döntött a 2007-től indítható beruházásokról: a gyűrű irányú villamosvonalak meghosszabbításáról, és a szentendrei HÉV egy szakaszának felújítása. Az 1-es villamos vonalát két új megállóval, mintegy másfél kilométer hosszan a Budafoki útig hosszabbítanák meg, és felújítanák a pálya húsz éves szakaszait. A 3-as villamos pályájához egy újabb, hétszáz méteres szakaszt építenének hozzá, hogy a vonal elérje Pesterzsébet felsőnél a ráckevei HÉV-et. A beruházás összköltsége meghaladja a harmincmillió forintot. Ötvenmillió forintból rendbe hoznák a szentendrei HÉV Békásmegyer és Szentendre közötti, mintegy tíz kilométeres vonalszakaszát, és lecserélnék a harminc kocsiból álló járműparkot is.

Címkék: Belföld: Mozaik