Nem okoz megbetegedést a fertőzött szaloncukor

A most befejeződött vizsgálat kimutatta, hogy a karácsony előtt forgalomba került, kólibaktériummal fertőzött szaloncukor fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata – mondta Süth Miklós főállatorvos.

A kólibaktérium ilyen csekély mennyiségben megbetegedéseket nem válthat ki, és bebizonyosodott az is, hogy a szennyeződést technológiai hiba okozta – tette hozzá. A Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás által kirótt 78 ezer forintos minőségvédelmi bírság mellett a termék bevonására és megsemmisítésére kötelezték a forgalmazó fővárosi vállalatot.

Süth Miklós még kedden közölte: intézkedtek a szaloncukor-készletek lefoglalásáról és megsemmisítéséről, így több fertőzött édesség nem juthat el a fogyasztókhoz. A szabályok értelmében a boltok blokk ellenében kötelesek visszavenni a hatóságok által kifogásolt terméket

Mint ismeretes, karácsony előtt olyan szaloncukrok kerültek a forgalomba, amelyek kólibaktériummal voltak fertőzöttek. A mintegy 41 kilogrammnyi szaloncukrot Baranyában találták meg, de az ország több pontjára is eljutott a karácsonyi csemege.

Címkék: Belföld: Mozaik