Mobillal buktatják le a rendőröket

Tucatnyi rendőr ellen indult fegyelmi eljárás az elmúlt időszakban, miután civilek mobiltelefonnal lefényképezték őket közlekedési szabálysértés közben.

Az MMS-képekben rejlő lehetőséget a rendőrök már korábban felfedezték: eredetileg a Telefontanú-szolgálat kibővítésére használták. Most kiderült: őket is lencsevégre lehet kapni – értesült a Népszava.

Egyre több olyan MMS-üzenetet, azaz mobiltelefonnal készített fotót kapnak a rendőrök, amelyeken saját kollégáik szabálysértését örökítették meg: többek között szabálytalan parkolást, sziréna nélküli buszsáv-használatot, vagy záróvonalátlépést. A modern technika segítségével immáron nemcsak a bűnözőket, hanem a szabályokat olykor túl lazán kezelő rendőröket is rajta lehet kapni. Az országban korábban egyedül Budapesten helyeztek szolgálatba olyan rendőrségi mobiltelefont, amelyet kifejezetten MMS-ek fogadására rendszeresítettek. A XIII. kerületi készülék közvetlen kapcsolatban van a rendőrség számítógépes rendszerével, ahogyan a máshova beérkező üzenetek is (e-mail formájában) minden kapitányság számára elérhetővé válnak. Eredetileg arra rendszeresítették a készüléket, hogy a civilek maguk is megörökíthessenek bűncselekményeket és az arról készült felvételeket bizonyítékként a rendőrségre küldjék. Tavaly egy autófeltörést fotóztak le járókelők, a tetteseket a felvételek alapján szinte azonnal el tudták kapni.

Arra azonban a rendszer üzembe helyezésekor feltehetően a rendőrök sem gondoltak, hogy idővel saját kollégáikat látják majd viszont a beküldött felvételeken, amint közlekedési szabálysértést követnek el. A lap úgy értesült, hogy több tucatnyi eljárást indítottak már az ilyen felvételek miatt, markánsan legtöbbet budapesti járőrök ellen. Hivatalos rendőrségi források szerint, amennyiben a felvételen kivehető az adott járőrautó rendszáma, a szabálysértés ténye pedig egyértelmű, akkor mindenképpen megindítják a belső vizsgálatot és a fegyelmi eljárást. A lap információi szerint a rendőrjárőrök közlekedési morálja az MMS-képek nyomán érezhetően javult.

Címkék: Belföld