A kormány a nyugdíjasok kedvében jár

Jövőre már a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti az állam, hatvanezer kérelmező pedig már december 24-ig megkapta a három hónapra járó, összesen hatezer forintos távfűtési támogatást – közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten.

Távfűtési támogatás

Karácsonyig mintegy 340 millió forintot fizetett ki távfűtési támogatásra a nyugdíjfolyósító a kormányszóvivő keddi tájékoztatása szerint. Kérelmeket azonban továbbra is be lehet nyújtani, de aki ezután jelentkezik, a juttatást már nem kapja meg visszamenőlegesen. Az összeget januártól havonta, a nyugdíjjal együtt utalják.

Batiz András tájékoztatása szerint a 13. havi összeget a nyugdíjasok két részletben, tavasszal és ősszel kapják majd meg. A nyugdíjak egyébként január elsején 4,3 százalékkal emelkednek, ahogy azt a Száz lépés programjának az Idősek napján bejelentett pontjaiban megígérték.

Választások előtti évben a nyugdíjasokra eddig minden kabinet különösen nagy figyelmet fordított, hiszen több kutatás is alátámasztotta, hogy ez egy igen jelentős választói réteg, ráadásul mobilis. A Gyurcsány-kormány szeptember végén jelentette be az idősek helyzetének javítására irányuló terveit, a Száz lépés programon belül. Ebben a kormány 2006 és 2010 között ötéves programot indított a nyugdíjak összegében meglévő igazságtalanságok enyhítésére, a nyugellátások differenciált, az éves rendes nyugdíjemelésen felüli növelésére. A program ez idő alatt több mint 130 milliárd forint – a nyugdíjasok túlnyomó többségét érintő – többlet-nyugdíjemelést jelent.

Első lépésben a kormány 2006-ban 50-ről 55 százalékra emeli a sajátjogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek az elhalt társ után járó nyugdíjának mértékét. Ez 180-190 ezer, többségében idős, egyedülálló özvegyi nyugdíjast érint, és átlagosan havi 3600 forinttal, azaz tíz százalékkal növeli az ellátásukat. Költségvetési kihatása a számítások szerint 8 milliárd forint. Második lépésben a kormány 2007-ben ezt tovább emelné 60 százalékra, amely újabb 8 milliárdos megterhelést jelent a költségvetésnek. Ugyanebben az évben bevezetnék, hogy a szolgálati idő hossza szerint differenciáltan emelkedjen az 1987 végéig megállapított sajátjogú nyugdíjak összege. Ezzel a lépéssel valamennyi nyugdíjas jussa átlagosan négy százalékkal emelkedne, de a 29 évnél több szolgálati idővel rendelkezők (nőknél 27 év) többletévenként további fél, de legfeljebb további 10 százalékos emelésben részesülnek. Ez az emelés 670-680 ezer nyugdíjast érintene, és átlagosan havi 3400 forinttal növelné jövedelműket. Költségvetési kihatása 27 milliárd forint. A negyedik lépés szerint 2008-ban a szolgálati idő hossza szerint differenciáltan emelkedne az 1991-1996 között megállapított sajátjogú nyugdíjak összege. Az átlagosan havi több mint négyezer forintos emelés költségvetési kihatása 37 milliárd forint.

2009-ben egységesen két százalékkal emelkedne az 1988-1990 között megállapított sajátjogú nyugdíjak összege. Az intézkedéssel 320 ezer nyugdíjas nyugdíja emelkedik átlagosan 1200 forinttal, költségvetési kihatása pedig 4,5 milliárd forint. Ugyanebben az évben újabb négy százalékkal emelkedik a tervek szerint az 1992-1995 illetve – hetedik lépésként – az 1997-1998 között megállapított sajátjogú nyugdíjak összege is. És végül 2010-ben új szabály szerint kerülne sor a rokkantsági nyugdíjak megállapításakor a szolgálati idő figyelembevételére, és ennek megfelelően emelkedne az 1991-től megállapított rokkantsági nyugdíjak összege. Az intézkedés 540 ezer rokkantnyugdíjas nyugdíjának átlagosan 9-10 százalékos, havi ötezer forintos emelését eredményezné, amelynek költségvetési kihatása 32 milliárd forint lenne.

Címkék: Belföld