Erdő Péter: nagy szükségünk van megújulásra

A nemzet lelki megújulásának szükségességéről is kiemelten szólt Erdő Péter bíboros, prímás a szombaton éjfélkor kezdődött karácsonyi szentmisén a budapesti Szent István-bazilikában.

“Nagy szükségünk van arra, hogy az önzés, a jövő iránti érdektelenség, a mély megoszlások, a bizalmatlanság, az élet elfogadásától való félelem helyett megújuljunk hitben és szeretetben” – mondta az esztergom-budapesti érsek a zsúfolásig megtelt budapesti Szent István-bazilikában. Erdő Péter azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a püspöki kar a 2006-os nagy évfordulókhoz (nándorfehérvári csata, 1956-os forradalom és szabadságharc) kapcsolódóan január 1-jén imaévet hirdet a nemzet lelki megújulásáért. “Ha történelmünk nagy évfordulói kapcsán lelkünk megújulásáért imádkozunk, azt kérjük, hogy visszataláljunk Krisztushoz” – mondta.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ugyanakkor a hívők tömege előtt rámutatott arra, hogy átalakulásunk csak akkor következhet be, ha szeretettel fordulunk egymás felé. “Ragadjuk meg az alkalmat karácsony ünnepén, tanuljunk meg újra segíteni, és emberi szóval szólni mindenkihez a környezetünkben, idősekhez, magányosokhoz, betegekhez, még azokhoz is, akikkel talán egy ideje már nem beszélünk” – mondta, hozzáfűzve: a karácsony titka emberségünk legmélyét szólítja meg. A bíboros azzal zárta beszédét: adja Isten, hogy a karácsony meghittségének átélése, Krisztus személyének közelsége erőforrás legyen számunkra a hétköznapokban is, egész éven át.

Címkék: Belföld