Jézus születését ünnepli a világ

Karácsonykor Jézus Krisztus születésére emlékezik a keresztény világ, míg a nem keresztények a szeretet ünnepét ülik. Erdő Péter bíboros éjfélkor szentmisét tart.

Karácsony ünneplése a szentestével kezdődik, amelyen régi hagyomány szerint virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak. A karácsony teológiailag a kereszténység második legnagyobb ünnepe a húsvét (Jézus feltámadása) után; a nyugati kereszténység december 25-én, a keleti január 7-én tartja.

Huszonnegyedikén Erdő Péter bíboros, prímás mutat be éjféli szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában.

Az esztergom-budapesti érsek ünnepi nyilatkozatában a szegényekre, a gyengékre, a gyerekekre való odafigyelést nevezte az idei karácsony egyik fő hangsúlyának a krisztusi üzenet alapján. „A pénzért megvehető javakban teljes öröme nincs az embernek. Azt hiszem, hogy éppen erre figyelmeztet bennünket a karácsony” – mondta.

Képünkön a fővárosi Vörösmarty téren felállított betlehemes jászol látható. A Budapesti Turisztikai Kht. megbízásából Felvidéki András bábtervei alapján az Aladdin Filmstúdió munkatársai, Jordán Ildikó, Simonfi Katalin és Igaz Imre készítette a jászolat.

Címkék: Belföld