Matthäus 250 millió forintot keresett

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus két év alatt összesen 250 millió forintot kapott a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül, míg a válogatott menedzserének, Pellady Péternek a cége 74 millióval gazdagodott – áll az Index.hu által megszerzett dokumentumokban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének keddi ülésén a szervezet felügyelőbizottságának elnöke, Sebes József a tizennégy fős tagság elé tárta az MLSZ gazdasági viszonyait bemutató dokumentumot, amelyet egy független könyvvizsgálói jelentés felhasználásával készítettek. Az Indexhez eljutott szigorúan bizalmas jelentésből kiderül többek között, hogy a német kapitány miként, milyen – adó- és járulékfizetést kiiktató – kerülők segítségével jutott hozzá a fizetéséhez.

A jelentés szerint a válogatott szövetségi kapitánya nettó 200 ezer eurót (50 millió forint) keresett legálisan, 200 millió forintot pedig különböző szerződéseken keresztül utalt ki neki az MLSZ. Pellady Péternek, a válogatott marketingmenedzserének cége, a Derball Kft. harmincszázalékos jutalékot kapott, tavaly 109 080, idén 186 000 eurót (összesen 295 080 eurót, vagyis mintegy 74 millió forintot) vehetett fel.

Az Index információi szerint a szponzori pénzeknek is csupán a feléhez jutott hozzá az MLSZ, a másik fele a szakvezetőhöz és barátja, Pellady cége, a Derball Kft.-hez vándorolt. A szövetség Matthäus lakását is berendezte – tízmillió forintért –, annak ellenére, hogy erre nem vállalt kötelezettséget.

Kisteleki István ligaelnök kedden az MLSZ elnökségének rendkívüli üléséről távozva arról számolt be, hogy a felügyelőbizottság által készíttetett könyvvizsgálói jelentés 200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós jogtalan elszámolást állapított meg. A könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat tartalmaznak. Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az elnökség még nem döntött arról, felbontja-e a szerződést Pellady cégével.

Berzi Sándor a napvilágra került számadatok kapcsán megjegyezte: mivel bizalmas anyagról van szó, aki nyilvánosságra hozta, szabálysértést követett el.

Címkék: Címoldal