Atomenergia-pártiak a magyarok

Az Európai Unió tagországaiban nagymértékben eltér az atomenergia támogatóinak és ellenzőinek tábora. Míg a magyarok és a svédek mintegy kétharmados arányban támogatják az atomenergia használatát, addig Görögországban és Ausztriában tíz főből kilenc ellenzi azt – derül ki a TNS Opinion & Social közvélemény-kutatónak az Európai Bizottság számára készített Eurobarometer felméréséből.

A 25 000 fő megkérdezésével készült felmérés szerint az uniós állampolgárok több mint fele elutasítja az atomenergia használatát, ugyanakkor a kérdésben nagy eltérés mutatkozik az egyes tagállamok között.

Legnagyobb mértékben a magyarok atompártiak. Magyarországon a megkérdezettek 65 százaléka legalább mérsékelten támogatja, és csupán a válaszadók 14 százaléka utasítja el teljes mértékben az atomerőművek által előállított energia használatát. Habár a férfiak és a nők egyaránt atompártiak, a válaszadók körében a férfiaknál 71 százalék, míg a nőknél 58 százalék támogatta az atomenergia használatát.

Annak ellenére, hogy a magyar elutasítók az európai uniós átlaghoz képest kevesebben vannak, mégis makacsabbnak tűnnek e kérdésben az átlag EU-polgárnál. Ugyanis az elutasító választ adók kétharmad része még akkor is elutasítaná az atomenergia használatát, ha megoldott lenne a radioaktív hulladék ügye.

Az Európai Unión belül a válaszadók 92 százaléka ért egyet abban, hogy most kell megoldást találni az erősen radioaktív hulladék kezelésére, és ezt a kérdést nem hagyhatjuk a következő generációra. Itthon valamivel még nagyobb az összhang a lakosság körében, a megkérdezettek 96 százaléka ért egyet ebben a kérdésben.

Címkék: Belföld