52 éve vertük 6-3-ra a kapitalistákat

1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott több mint százezer hazai néző előtt a londoni Wembleyben 6-3-ra legyőzte Anglia nemzeti csapatát.

A győzelem akkoriban világszenzációt váltott ki. Az Aranycsapat még élő legendái csütörtökön azért gyűltek össze, hogy emlékezzenek a nem csupán a sportéletben jelentős győzelemre.

52 éve a magyar labdarúgó-válogatott sporttörténelmet írt, azelőtt ugyanis soha egyetlen ország futballcsapatának sem sikerült legyőznie Angliát a Wembleyben. Nemzeti együttesünk fényes győzelme előtt az egész világ megemelte kalapját. A különbség csupán az, hogy míg külföldön a győzelem sportértékét hangsúlyozták, addig a magyarságnak ez a siker több volt, mint sportsiker.

„Azokban az években a labdarúgás több volt, mint sport. Nekünk, magyaroknak. Több volt, mert a magyarság identitástudatát azokban az években a magyar sportmozgalom által elért világhírű sikerek fémjelezték” – emlékezett Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

Az Aranycsapat még élő tagjait világszerte megbecsülik. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő a következő napokban Londonba utazik, ahol az évszázad mérkőzéseként emlegetett találkozó angol szereplőivel is kiértékelik a fényes győzelmet.

Az Aranycsapat londoni összeállítása: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.

A Sebes Gusztáv által vezetett Aranycsapat csillagai közül sajnos már csak hárman élnek (Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc).

Csütörtökön a Régi Sipos étteremben tartott ünnepségen részt vett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottség elnöke, Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, Kárpáti György olimpai bajnok vízilabdázó, Puskás Erzsébet, Puskás Ferenc labdarúgó felesége, Buzánszky Jenő egykori labdarúgó, Grosics Gyula, az egykori csapat kapusa, Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó és Kulcsár Győző egykori olimpiai bajnok vívó.

Címkék: Belföld: Mozaik